Boeken Roman's

 
Wie het heeft over Zwart Afrika en meer bepaald over Belgisch Congo moet steeds voor ogen houden dat de Westerse levensvisie en de bantoefilosofie totaal uiteenlopende werelden zijn. In het televisieprogramma Het Braambos uitgezonden in september 1999 door de Nederlandse televisie, illustreerde de Leuvense professor dr. hist. Zana Etambala dit gegeven met volgende typerende bewoordingen:
(bron : gerardimontium.be)
 
" Wanneer een Afrikaan het gedonder van een waterval ondergaat,denkt hij eerst en vooral hoe mooi Gods schepping wel is,
terwijl een Westerling zich bij hetzelfde gedonder afvraagt hoe hij er zo goedkoop mogelijk elektriciteit uit kan halen ".

 

 

 

 

 

Titel : de droom van de Ier

 

De droom van de Ier, Mario Vargas LlosaAuteur : Mario Vargas Llosa

Uitverkocht !

gecatalogeerd als : "documentaire roman"

Zie uitgeverij Meulenhoff

Uitgave: Paperback

Vertaling: Jan Willem Bos

Publicatiedatum: 29-09-2011

Pagina's: 272

ISBN: 9789029087872

 

Mario Vargas Llosa (Peru, 1936) is een van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse schrijvers van deze tijd.

 

Zijn romans staan bekend om hun politieke en gewelddadige sfeer en hun aandacht voor het morele verval van de maatschappij.

 

Via kranten mengt Vargas Llosa zich geregeld in het maatschappelijk debat en in 1987 was hij kandidaat voor het presidentschap in Peru.

 

In 2010 werd Mario Vargas Llosa bekroond met de Nobelprijs voor de literatuur.

 

Zijn laatste roman, De droom van de Ier, verscheen in 2011 bij Meulenhoff.

 

Zopas verscheen El sueño del celta, het nieuwste boek van de kersverse Nobelprijswinnaar, een roman over de wreedheden in het Congo van de Belgische koning Leopold II.

 

Vargas Llosa geraakte door het lezen van de biografie van Joseph Conrad, de Pools-Engelse schrijver die in Heart of Darkness zijn eigen verschrikkelijke Congo-ervaringen in dienst van Leopold II beschreef, in de ban van het gepassioneerde en avontuurlijke leven van Roger Casement, de Ierse nationalist en Britse diplomaat waarmee Conrad bevriend was geraakt.

 

Casement trok als fervent voorvechter van mensenrechten en slavenbevrijding begin twintigste eeuw in Congo fel van leer tegen de mistoestanden en met zijn verslagen trok hij een internationale protestbeweging op gang.

 

Uitgeverij Meulenhoff verwacht de vertaling, De droom van de Ier, in mei te kunnen publiceren.

 

De uitgeverij begon al eerder met het herdrukken van het hele werk van Vargas Llosa.Nobelprijswinnaar Literatuur Mario Vargas Llosa komt met een nieuwe roman. Uitgeverij Alfaguara deelde vandaag in Madrid mee dat het werk onder de titel 'El héroe discreto' ('De onopvallende held') op 12 september in Spanje en Latijns-Amerika in de boekhandel ligt.

 

Vargas Llosa laat de roman in zijn economisch opbloeiende geboorteland Peru afspelen.Het werk zit volgens de uitgeverij vol humor, maar heeft ook melodramatische trekjes.

Het gaat over afpersing en wraak.

 

Centraal staan twee zakenmensen, die hun eigen lot willen bepalen. De ene hoofdfiguur is de kleine ondernemer Felícito Yanaqué, die het slachtoffer van een afpersing wordt, de andere de succesvolle verzekeringsmakelaar Ismael Carrera, die ruzie heeft met zijn aartsluie kinderen.De laatste roman van Vargas Llosa 'El sueño del celta' ('De droom van de Ier') is drie jaar geleden verschenen. De auteur, die in 1963 met 'La ciudad y los perros' ('De Stad en de Honden') bij een breed publiek bekend werd, bezit naast de Peruaanse ook het Spaanse staatsburgerschap.

 

Bij de opdeling van Afrika door de grote mogendheden in 1884 viel de Congo toe aan koning Leopold II van België. Hij zou de inheemse bevolking laten profiteren van zijn menslievendheid. In werkelijkheid is het relaas van de exploitatie van de Congo het verhaal van een van de grootste misdaden in de geschiedenis: een zwarte holocaust die het leven heeft gekost van naar schatting tien miljoen mensen.

 

Maar Adam Hochschild beschrijft niet alleen de gruweldaden. Zijn boek is ook het verslag van de eerste grote mensenrechtenbeweging. Adam Hochschild heeft met gebruikmaking van de oorspronkelijke getuigenissen van Afrikanen een meeslepend verhaal geschreven over een drama van ongekende proporties.

 

Een uitgave van Alfaguara, € 25,90 (bron knack)

 

'El sueño del Celta' (De droom van de Kelten) gaat over de Europese misdaden in de koloniale tijd.

Vooral de Belgische koning Leopold II wordt gehekeld. In meer dan 400 bladzijden vertelt 'El sueño del Celta' de levensloop van Roger Casement (1864-1916), een Ier die geschiedenis maakte omdat hij in 1904 als Britse consul verslag uitbracht over de gruwelijkheden die onder het beleid van Leopold II tegen de zwarten in Congo-Vrijstaat (tot 1908) werden begaan.

 

Het Congo-rapport van Casement sloeg in als een bom. Andere schrijvers namen het voor Casement op, onder wie Twain , Shaw en Doyle.

 

Later werd Casement in een Londense gevangenis wegens landverraad opgehangen. Hij werd ervan beschuldigd mee de Ierse Paasopstand (1916) te hebben georganiseerd. Vargas Llosa zei in Madrid dat de persoon van Roger Casement hem al lang boeit. In een essay uit 2001 drukte de Nobelprijswinnaar al zijn bewondering uit voor het Congo-rapport van Casement. Dat verslag was zo vernietigend dat de Britse regering het eerst geheim wilde houden.

 

De Belgische koning Leopold II maakt geen goede beurt in 'El sueño del Celta'.

 

Vargas Llosa vergelijkt hem met de ergste politieke misdadigers van de twintigste eeuw: Hitler en Stalin. Om zijn boek te kunnen schrijven deed de Peruviaanse schrijver research in drie continenten en sprak hij met talrijke experts. Daardoor is 'El sueño del Celta' een documentaire roman geworden.

 

Vargas Llosa presenteerde zijn nieuwe roman in het Madrileense culturele centrum Casa de América. 'El sueño del Celta' (uitgeverij Alfaguara) ligt inmiddels in alle boekhandels van de Spaanstalige wereld. De vertaalrechten zijn in 22 landen verkocht.

 

Nog in Madrid verklaarde de 74-jarige Vargas Llosa dat zijn bekroning met de Nobelprijs zijn tol eist.

 

Hij zei dat het niet simpel was zijn schrijfroutine aan te houden.

 

Zijn huis wordt voortdurend belegerd en hij slaapt slechts twee of drie uur per nacht, als hij al het geluk heeft om aan nachtrust toe te komen.

 

Hij zei verder dat hij de Nobelprijs nooit heeft geambieerd, want het enige wat hem echt interesseert is het schrijven van goede boeken. Op de vraag of hij het nu als Nobelprijswinnaar wat kalmer aan zou doen, antwoordde Vargas Llosa lachend dat de dood hem met de pen in de hand aan zou treffen.

 

Piet de Moor

 

 

Bij dezelfde uitgeverij verscheen ook het boek

De geest van koning Leopold II en de plundering van de Congo

 

 

 

 

 

 

SiteLock
share this - partager le site - deel dit document

About Us | Contact | Privacy | Copyright | Agenda  
Ook op het internet gelden de auteursrechten. Werken die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals tekeningen, foto's, muziek, film en software, mag u niet verspreiden via het internet zonder de uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Delcol Martine