Boek : Marraine

Auteur Jessy Maesen

Marraine door © Jessy Maesen

Mijn geprefereerde boeken van de auteur :

Mijn geprefereerde boeken van de auteur :
1 - Zoals De Zee Een Zandkasteel
2 - Een boom voel ik mij
3 - De ivoren Toren

Biographie Jessy Maesen:

Ik werd geboren op 22 november 1949, studeerde Romaanse filologie aan de KUL, ben getrouwd met Roger Knaepen met wie ik drie kinderen heb en woon sinds 1999 in Heers. Toen ik vier jaar was, vertrok ik met mijn ouders naar Congo. Daar leerde ik schrijven en lezen… in het Frans. Er ging een wereld voor mij open: lezen en schrijven werden een dagelijkse bezigheid. Ik had er echt nood aan om mijn eigen wereld te 'herscheppen'. Maar al die schrijfsels van me belandden steevast in een la. Tot mijn echtgenoot en kinderen mij vroegen waarom ik in het Frans bleef schrijven. Daar was ik nog nooit blijven bij stilstaan. En toen ben ik beginnen vertalen wat ik had geschreven kort nadat we in 1960 uit Congo terugkwamen: mijn herinneringen aan mijn kinderjaren (dus geen fictie). Het resultaat vonden de kinderen zo interessant dat ik daar een roman (wel fictie dus) van heb gemaakt en op hun aandringen heb ik die tekst naar de uitgeverij Zuid & Noord gestuurd. Zo werd in 1994 mijn eerste boek geboren: 'Zoals de zee een zandkasteel'. In 1996 volgde, bij dezelfde uitgeverij, 'Incubi', een wat mysterieus verhaal over mensen die energie aftappen bij hun medemensen. In 1999 gaf Zuid & Noord mijn 'Een boom voel ik mij' uit, een incestverhaal geïnspireerd door het dagboek van een van mijn leerlingen. In Antwerpen, waar we destijds woonden, staat een huis dat me toen fel intrigeerde. In 1997 'infarcteerde' (zo zeggen dokters dat!) Roger. Dat accident en dat huis zijn het vertrekpunt geweest voor de roman 'De ivoren toren' die in 2001 verscheen. In 2004 verscheen 'Marraine', mijn herinneringen aan mijn grootmoeder, een bewerking van een tekst die ik 1983 in het Frans schreef vlak na haar overlijden. Tussendoor, in 2000, heb ik samen met anderen (waaronder onze zoon Hendrik) een bundel korte verhalen en gedichten uitgegeven: 'Tropengeur en regenbogen'. In 2007 verscheen bij Free Musketeers 'In de schaduw van de moerbeiboom' een verhaal geïnspireerd door het prachtige Haspengouw, de streek waar ik woon sinds 1999. En in 2009 kwam bij dezelfde uitgever 'Bruce, 17 maanden uit mijn leven' uit, geschreven in samenwerking met mijn zus Bie: het dagboek van haar kater.


Over ‘Marraine’

Marraine - Herinneringen aan mijn grootmoeder De auteur zet in een mooie roman een portret neer van haar grootmoeder die ze aanbidt, vooral om de genegenheid die zij van haar gekregen heeft. Marraine heeft een grote rol gespeeld in het leven van de auteur. Soms buldert het verhaal van vrolijkheid, dan is het weer speels, soms droevig en je leest er ook teleurstelling in. De pure volkswijsheid wordt vaak geciteerd. Marraine is een persoon die bezorgd is om kinderen en kleinklinderen, haar verbondenheid is groot. Zij is een mens met kwaliteiten en gebreken. De mooie herinneringen lijken beklijvend te zijn en plakken ook aan je bij het lezen. Een boek dat je zelf aan je eigen grootmoeder doet denken en aan de tijd dat liefde en genegenheid zegevierden.

 

‘Voortgaande op haar herinneringen aan haar eigen kindertijd en op het dagboek dat ze als twaalfjarige begon bij te houden, hangt Jessy Maesen in Marraine een liefdevol portret op van haar grootmoeder, die in 1900 werd geboren en tachtig jaar later overleed in een rusthuis. Het grootmoederverhaal, dat zijdelings uitgroeit tot een portret van de hele familie, tekent ook de mentaliteitswijzigingen erin van ongeveer een hele eeuw. Marraine was voor de auteur steun en toeverlaat, een houding en levenswijze die ze haar ganse leven heeft aangehouden: spaarzaam, bezig met van alles en nog wat, altijd erop bedacht haar gezin, zeker na de dood van haar man, de hand boven het hoofd te houden. De auteur, die zelf in de ikvorm aan het woord komt, verduidelijkt haar manier van werken als volgt: Omdat ik haar zo weinig mogelijk emoties en gevoelens die ik zelf verzin, wil toedichten, zal ik verder proberen alleen op te schrijven wat zij mij heeft verteld en het duidelijk te maken als ik interpreteer. Vandaar de logische opbouw van het levensverhaal -- chronologisch van 'Het jonge meisje' tot 'De overgrootmoeder' -- en de (relatief) snelle opeenvolging van anekdotes en herhalingen. Voor de auteur en haar familie zal dit geschreven portret van de grootmoeder wel zinvol zijn, voor de buitenstaander blijft het wat eentonig. [Jooris Van Hulle] 31-12-2004 - Copyright (c) Vlabin-VBC - bron: De Leeswolf.