Congo Belge

Zijn verleden en evolutie

Logo Congo-1960

© De Zwarte Livingstone.

Auteur Pagan Kennedy

Een waar gebeurd avonturenverhaal in het Congo van de negentiende eeuw

De zwarte Livingstone, boek - pagan kennedy

Soort Met illustraties -Taal Nederlands

Vertaald uit het Engels door J. van der Lee

Oorspronkelijke titel Black Livingstone

Afmetingen 210x210x134 mm

Gewicht 320,00 gram

Inclusief Inclusief kaart

Verschijningsdatum maart 2006

Druk 1 ISBN10 9045011158

ISBN13 9789045011158

Prijs : de slegte de-zwarte-livingstone-137514/

Samenvatting

In 1890 vertrok William Henry Sheppard, een vierentwintigjarige missionaris, naar de Kongo. Hij zou er meer dan twintig jaar blijven en in het hart van de jungle een missie leiden die volledig door zwarte Amerikanen bemand werd. Tijdens zijn bezoeken aan Amerika om fondsen voor zijn missie te werven werd hij als 'de zwarte Livinstone' bestempeld. Hij sprak voor volle zalen over zijn Afrikaanse avonturen. Sheppard was antropoloog, fotograaf, jager op groot wild en kunstverzamelaar. Hij vergaarde getuigenissen om de wreedheden onder het regime van koning Leopold II publiekelijk aan de kaak te kunnen stellen en daarmee uiteindelijke de Belgische macht in de Kongo te breken.

Hij zou er meer dan twintig jaar blijven en in het hart van de jungle een missie leiden die volledig door zwarte Amerikanen bemand werd.

Hij vergaarde getuigenissen om de wreedheden onder het regime van koning Leopold II publiekelijk aan de kaak te kunnen stellen en daarmee uiteindelijke de Belgische macht in de Congo te breken

Recensie

Op basis van dagboeken, biografieen en brieven reconstrueert de schrijfster in deze geschreven documentaire het levensverhaal van de zwarte missionaris William Sheppard (1865-1927).

Hij groeit eind negentiende eeuw op in het gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten en besluit om presbyteriaans zendeling te worden in Afrika.

In 1890 vertrekt hij met een blanke missionaris naar Congo, het wingewest van de Belgische koning Leopold II. Sheppard, gevangen tussen het blank kolonialisme en opkomend zwart bewustzijn, ontpopt zich er als jager, antropoloog, ontdekkingsreiziger, kunstverzamelaar en criticaster van uitbuitende ondernemingen, wat hem bij terugkeer in de Verenigde Staten een heldenstatus oplevert.

De toegankelijke tekst verschaft een goed beeld van het missionarissenleven ruim honderd jaar geleden. De schrijfster heeft verre familiebanden met de hoofdpersoon en schreef eerder zeven succesvolle romans.

Het boek bevat een klein fotokatern met historische beelden, een notenapparaat, bibliografie en register. Het boek is een boeiende biografische geschiedschrijving die een interessante figuur uit de vergetelheid haalt.

Frits Baarda