Docteur tussen Brousse en Stad

Auteur Erik Lamsens

Uitgeverij Bibliodroom

Dokter in Congo, huisarts in Roeselare, vader, zanger, politicus. Erik Lamsens (71) is van heel wat markten thuis. Dat bewijst hij nog maar eens door nu ook een boek uit te brengen. 'Docteur tussen brousse en stad' is een autobiografie eivol anekdotes.

Voor het goede doel
'Docteur tussen brousse en stad' is uitgegeven door Uitgeverij Bibliodroom en is zowel bij de auteur als in de boekhandel te koop voor 17,95 euro. De opbrengst gaat naar Casa da criança Santo Antonio, een tehuis voor kansarme kinderen in Brazilië.

Dr. Erik Lamsens Pas afgestudeerd als arts en met een rugzak vol idealen vertrekt Erik Lamsens naar Congo.

De nood aan professionele geneeskunde is er erg groot maar de middelen zijn schaars. De docteur moet erg inventief en slim zijn om zijn patiënten de juiste zorgen toe te dienen.

Hij oefent er zijn job met bijzonder veel warmte uit en dat valt ook de Congolezen op. Niet voor niks noemen ze hem Tshiswa bantu wat staat voor hij die de mensen liefheeft.

Eenmaal terug in zijn geboortestad Roeselare cumuleert hij onbegrensd de meest uiteenlopende activiteiten: huisarts, vader, zanger, voetbalvoorzitter en politicus.

In Docteur tussen brousse en stad lees je alledaagse, volkse verhalen uit het huisartsenbestaan, bengelend tussen dolle vreugde en intens verdriet.

"Moyo Munganga "

De middelen waren meer dan beperkt, maar werken in Congo gaf me enorm veel voldoening. We werden er op handen gedragen. 's Morgens zaten er 50 tot 100 mensen te wachten. Ze begroeten me met Moyo Munganga, wat 'goeiedag dokter' betekent. Ik antwoordde met Moyo Wenu, 'dag allemaal'. We hielpen er ook bruggen bouwen. In de wijk De Ruiter hebben ze nog een pekkeltoernooi georganiseerd om dat financieel te steunen. Het meest merkwaardige dat ik in Congo heb gedaan, was helpen bij bevallingen waar er geen tijd was voor een keizersnede. Uit noodzaak moesten we het schaambeen breken, een praktijk die hier niet gebeurt."

 

Externe linken :

http://www.nieuwsblad.be/

http://www.hln.be/

 

SiteLock
share this - partager le site - deel dit document

About Us | Contact | Privacy | Copyright | Agenda  
Ook op het internet gelden de auteursrechten. Werken die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals tekeningen, foto's, muziek, film en software, mag u niet verspreiden via het internet zonder de uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Delcol Martine