Congo Belge

Zijn verleden en evolutie

Logo Congo-1960

© Er was eens in Congo

auteur : Mieke Verstraete

Dagboek uit onze vroegere kolonie

Lannoo, 2003.

Paperback 255 pp.

Boordevol ZW-Fotos, genomen begin de jaren 70.

 

In de vroege jaren 70 woonde Mieke Verstraete 3 jaar lang in een huis vlak bij de Congostroom in Bumba, waar zij lerares was aan het Collège Saint André. Zij hield een dagboek bij. Daarin komen aan bod: de Congolese gebruiken, fascinerende tochten door de brousse, haar zwarte studenten, de broussepater, de leraren van het college, de boy Sylvain, haar inheemse vriendinnetje. Nu blijkt dat de vroege jaren 70 de laatste goede jaren voor Congo zijn geweest. Zo portretteren de honderd gebundelde dagboekfragmenten ook op indringende wijze een stukje Belgische postkoloniale geschiedenis.

Beschrijving

Congo. Het machtige landschap. De magische stroom. De geheimen van de brousse. Een land onder het bewind van Mobutu.

In de vroege jaren zeventig woonde Mieke Verstraete drie jaar lang in een huis vlak bij de Congostroom in Bumba, waar zij lerares was aan het Collège Saint andré. Minutieus hield zij er een dagboek bij, waarin ze haar impressies tijdens haar verblijf in de evenaarsprovincie neerschreef. Voor dit boek selecteerde Mieke uit haar oorspronkelijke geschriften. Met nostalgie blikt ze terug op haar ervaringen in het Congo van weleer.

2ehands vanaf € 7,95

Recensie(s)

NBD|Biblion recensie

Een 22-jarige Vlaamse vrouw vertrekt begin jaren zeventig van de vorige eeuw met haar echtgenoot naar Congo, waar zij diep in het binnenland als docente Engels werkzaam is aan een middelbare school. In de drie jaren van hun verblijf daar houdt zij een dagboek bij. Nu, dertig jaar later, heeft zij fragmenten uit dat dagboek gepubliceerd. Het boek is een lange aaneenschakeling van anecdotes, humoristische en soms droeve verhalen die zij van haar studenten of van vrienden (waaronder 'ervaren' missionarissen) hoorde. Het boek schetst een beeld van een jonge, weetgierige, onderzoekende vrouw in een voor haar curieuze, vaak onbegrijpelijke cultuur. Door haar prettige manier van schrijven leest het boek gemakkelijk. Het mist (na zoveel jaren) tegelijk ook reflectie en diepgang.