Deerlijkenaar debuteert met politieke Congo

Roman.

Logo Congo-1960

Hoe zwart is de duivel ?

Hans Declercq heeft zijn eerste roman uit.

Congo Reis Mar Del Plata

bron http://www.nieuwsblad.be/

Hans Declercq heeft zijn eerste roman uit. Zijn fascinatie voor landen met een moeilijke politieke situatie dreef de jonge Deerlijkenaar in de richting van Congo.

Hans Declercq (33) woont en werkt in Londen, waar hij online-teksten schrijft en vertaalt. De geboren Deerlijkenaar kan in zijn vrije tijd zijn artistieke ei ook kwijt in de stukken die hij schrijft als freelance-journalist. Die hobby was ooit zijn beroep. Na zijn studies sociologie en filosofie werkte hij een tijd bij de krant De financieel economische Tijd. 'Tijdens mijn vakanties ging ik graag op reis naar landen met een moeilijke politieke situatie. Terwijl ik in Congo verbleef, las ik zeker twintigboeken over dat land. Ik trok ook naar Irak, Armenië en Turks Koerdistan.' Hans volgde de evolutie in Congo van dichtbij. 'Ik was er in 2003 en schreef over de opvolging van president Kabila door zijn zoon. Ik kon mij niet van de indruk ontdoen dat er daar een man gezet werd, die niet meteen iets voor de mensen wilde doen. Die ervaring vormde de achtergrond van de roman Hoe zwart is de duivel?' De roman is deels fictie en deels geschiedenis. Kabila staat centraal. De even hoofdstukken zijn vooral fictie, terwijl de oneven hoofdstukken nogal historisch getint zijn.' 'In mijn boeken probeer ik in een eenvoudige taal een goed verhaal te brengen', zegt Declercq. Eigenlijk boeit fictie met een journalistieke inslag mij het meest, daarom schreef ik ook deze Congo-roman.'

Hoe zwart is de duivel ?

telt 254 bladzijden en is erg toegankelijk voor het brede publiek.

In de namiddag van 16 januari 2001 doodt lijfwacht Rachidi de Congolese president Laurent-Désiré Kabila. Een minuut later krijgt de jongeman zelf een nekschot. Enkele medestanders van de president stellen alles in het werk opdat Joseph Kabila zijn vader zou kunnen opvolgen. Ze krijgen steun uit verschillende hoek. Doctorandus Koen geraakt in Kinshasa verstrikt in het net van intriges. Hij vlucht doorheen Congo en creëert zijn eigen Heart of Darkness.

Op 16 januari 2001 wordt de Congolese president Laurent-Désiré Kabila vermoord. Heel wat politieke en economische krachten willen zijn zoon Joseph als opvolger en stellen dan ook alles in het werk om hem aan de macht te krijgen. Koen Palliers trekt naar Congo om onderzoek te doen voor zijn doctoraatsstudie en raakt verstrikt in een web van intriges. 'Hoe zwart is de duivel' is het romandebuut van Hans Declercq, die duidelijk bijzonder goed gedocumenteerd is over de recente en minder recente Congolese geschiedenis. Door de hoeveelheid aan feiten krijgt het verhaal echter niet meteen vaart, al houden enkele gruwelijke scènes je wel bij de les. Een interessant boek voor wie geïntrigeerd is door onze voormalige kolonie. (ajo)