share this

SiteLock
L'Héritage des Banoko , avec mes remerciements a Mr. Pierre Van Bost
Les chemins du congo
congo 1957-1966 Témoignage
L'état indépendant du congo a la recherche de la vérité historique
Kasaï , rencontre avec le roi
Tussen vonk en omroep , draadloze communicatie in België en Congo
Leodine of the belgian Congo
Les éxilés d'Isangi
Guide Congo (Le petit futé)
Congo Ya Kalakala, avec mes remerciements a Mr Paul Daelman

 

 

“Congo zoekt zusters”

 

Hilde Rummens presenteert boek .

 

Hilde Rummens:

'Onthullingen van de laatste Belgische Zusters Passionisten - Missionarissen in de tijd dat zilverpapier nog belangrijk was voor de Congoleesjes.'

In de jaren veertig trokken vijf moedige zusters uit Tienen naar Congo om er te werken als missionaris. Om dat boeiend stukje geschiedenis niet verloren te laten gaan, schreef Hilde Rummens er een boek over. In “Congo zoekt zusters” haalt ze samen met de laatste drie nog levende zusters herinneringen op aan die tijd.

Het boek “Congo zoekt zusters” kost 25 euro en is te koop bij de Zusters Passionisten in Tienen en in de betere boekhandel.

Vijf jonge Zusters Passionisten – Missionarissen, nooit verder geweest dan Leuven of Scherpenheuvel, ondernemen in 1934 de verre reis naar Belgisch Congo. In de missiegebieden is men dringend op zoek naar vrouwelijke religieuzen. Vol geestdrift vertrekken deze vijf Belgische zusters voor een tocht door de brousse om er te leven, te werken en vooral te stichten. Nooit eerder had één van hen een zwarte gezien.

Oktober, missiemaand, perfecte timing voor Hilde Rummens om haar boek voor te stellen dat ze in opdracht schreef van haar werkgever de Zusters Passionisten te Tienen. Kardinaal Daneels bezorgde het voorwoord en het Afrikaans museum in Tervuren had toepasselijk fotomateriaal ter beschikking. Het boek is verder rijkelijk aangevuld met foto’s uit het archief van de congregatie en biedt u een ware blik voor en achter de schermen van het leven van een zustermissionaris.

In Tienen wonen er momenteel nog drie hoogbejaarde Zusters Passionisten die zelf aan de stichting van hun missieposten in Congo hebben meegewerkt. Luisterend naar hun spannende verhalen en boeiende anekdotes, samen met waardevolle informatie uit het archief en bewaarde correspondentie van deze Belgische congregatie, kwam dit boek tot stand. Het portretteert het leven in de missies, ontdaan van alle stereotiepen over de vrouwelijke religieuzen.

“ De Congolese kindjes hebben geen doekjes aan en de moeders gebruiken na elke ceremonie ( lees behoefte) een bananenblad, zelfs in de kerk! Soms moet ik een kindje op mijn schoot nemen om medicamenten toe te dienen en plots wordt mijn schoot dan zo warm en nat! De zusters maar lachen en ik moest ermee in de zon van Zuster Overste.”

Aan de hand van citaten uit de brieven en achtergrondinformatie schetst Hilde Rummens u een beeld van een zustermissionaris wiens missie meer omvat dan het verkondigen van het woord van God maar tegelijkertijd fungeert zij ook als vroedvrouw, verpleegster, lerares , vertrouwenspersoon en nog zoveel meer. “ Welja zuster, ziet u niet dat het allemaal blanken zijn in het vagevuur en geen enkel van ons. Wij gaan allemaal recht naar de hemel.”

De auteur stelde zich, als niet-religieuze, ook vragen over het leven achter de schermen van een missiezuster. De zusters diepten verhalen op en de auteur kreeg toestemming om ze voor haar boek te gebruiken. Verdere getuigenissen vertellen over het vertrouwen winnen van de inlandse bevolking die nog stellig geloofde in de heilzame werken van de medicijnman, ziektes en dood, lonen en vergoedingen maar ook onder andere over de relatie tussen de zusters, ruzie en jaloezie, heimwee, verdriet en momenten van intens geluk.

Een ander hoofdstuk laat u toe kennis te maken met de angsten die de zusters hebben doorstaan tijdens de onafhankelijkheidsjaren van Congo, de geweldplegingen en moorden op religieuzen, de vluchtpogingen en de uiteindelijke terugkeer naar Congo. “ We zaten doodsbang in de zaal te luisteren naar hun kreten. De broeders begonnen reeds stenen tegen het hoofd te krijgen. De spanning verergerde van minuut tot minuut.”

“ Zusters, de mannen willen slecht met ons doen. Wat moeten wij doen?”

Deze jonge congregatie ( gesticht in 1927) kreeg ook af te rekenen met de roepingencrisis en fusioneerde noodgedwongen. Weldra zal het klooster te Tienen worden gesloopt om plaats te maken voor een sociaal project terwijl er ondertussen gewerkt wordt aan het dossier over een mogelijke zaligverklaring van hun Belgische stichteres Moeder Martha Vandenputte. Hoe het de zusters verder vergaat, wat er allemaal overgebleven is van hun missionariswerk uit het verleden en nog zoveel meer, u komt het ook allemaal te weten in dit boek over de Zusters Passionisten. Waan u even in hun leefwereld, een wereld dat jammerlijk genoeg in snel tempo uitdooft maar waarvan de herinnering levend moet worden gehouden. Bron het Het Nieuwsblad : Raymond Billen