Wist U dit ?

Allerlei informatie

Logo Congo-1960

De Maniokplant  (ook Cassave genaamd)4

De “amnihot esculenta” is een heesterplant van de euphorbiaceae  familie (wolfsmelkfamilie). Zijn neefjes zijn o.a. de hevea , die rubber produceert, en  de wonderboom die ricinus olie levert. Het woord ‘maniok” komt van “manioch” in Tupi taal, een autochtone indiaanse stam aan de Braziliaanse kust. Brazilië ? maar zijn we niet in Congo ? Sakasaka is toch Congolees? wel... oorspronkelijk niet ! Maniok komt uit Zuid-Amerika et werd door de Portugezen naar Afrika en Azië uitgevoerd in de XVIe eeuw. Als men in het noord/noordoosten van Brazilië het woord “farinha” gebruikt t.t.z. “meel”, dan bedoelt men automatisch die van maniok en niet van graan. In Guyana  heeft de maniokmeel , “couac” genaamd, een belangrijke culturele betekenis. De wortels worden ook gebruikt om er gedistilleerde alcoholische dranken voor te bereiden zoals de lokale tiquira in de  Braziliaanse provincie Maranhao.

Er zijn verschillende manieren om maniok voor consumeren :

Vooreerst de bladeren, met onze bekende sakasaka, een must met de moambe. De matapa is een typisch gerecht uit Mozambique (vatapa genaamd in Brazilië) voorbereid met maniokbladeren, look, maniokmeel, gekookt met krab of garnalen.

Vervolgens de wortels  (knollen), zeer rijk aan zetmeel, in verschillende  vormen. Als “meel” (foufou) dat meer op gries lijkt. Op Mauritius vindt men de enige koekjesfabriek van het heel Afrikaans continent dat koekjes maakt met maniokmeel. (zie volgende paragraaf) Dan is er tapioca, een smaakloos zetmeel, gemaakt van bewerkte en gedroogde wortels. En tenslotte de knol zelf, maar uitgespoeld met rijkelijk water en gekookt want maniok bevat giftige stoffen (we gaan hier niet in details gaan).

In 2006 bevatte de wereldproduktie  200 miljoen ton, waarvan de helft in Afrika dank zei Nigeria en Zuid Afrika. Als men de verschillende zetmeelen vergelijkt van de meeste andere planten, is deze van maniok van hogere kwaliteit.

Maniok Biofuel ?

Ja, dat kan inderdaad en wordt al toegepast. Een ton maniok, dat een zetmeelgehalte heeft van 30%, kan 280 liters ethanol produceren. Dit wordt bereikt dank zei de bacterie Zymomonas mobilis  en een gist Endomycopsis fibuligera genaamd.


 

5

Biscuiterie Rault, op Mauritius

 

Op Mauritius vindt men de enige “Biscuiterie” van het heel Afrikaans continent dat koekjes maakt met maniokmeel.   De familie Rault imigreerde vanuit Bretagne en begon het maken van de maniok koekjes in 1870, beïnvloed door de sablés bretons (typische Bretoense koekjes) het enig verschil zijnde het gebruik van maniokmeel i.p.v. graanmeel.  De nodige 100 ton maniok komt nu vooral uit Madagascar want op Mauritius wordt deze teelt  vervangen door suikerriet die meer geld opbrengt.  Hedentendage  is de 4e generatie aan het hoofd van deze artisanale koekjesfabriek, die elke dag te bezoeken is. Men kan kiezen tussen 6 verschillende smaken : boter, melk, chocolade, kokosnoot, custard en anijs.

Deze koekjesfabriek werd door de National Heritage Fund geroepen tot Patrimoine National de l’ile Maurice. Te bezoeken, dus, voor wie op vakantie naar Mauritius gaat !


De carambole, ook in Congo geteeld… Wat is het ?

 

De carambole, afkomstig uit Sri Lanka en de Molukken is een sedert eeuwen in Asië geteeld fruit. Sedert enkele jaren zien wij het hier in de rekken. Wanneer dit fruit rijp wordt dan kleurt het mooi goud-geel. Bij een groene schil laat men het beter nog wat rijpen. Voor de gezondheid, alles prima, met 30 kcal per 100 gr en ook dankzij de aanwezigheid van vitamine C, provitamine A en potassium. Rauw of gekookt, de licht zure smaal en zoetigheid hoort prima bij vlees, zeevruchten of in een groentensalade. Zijn stervorm is een pluspunt dat u toelaat alle gerechten mooi te versieren.

 

Rijke landen helpen slachtoffers van honger en oorlog in Afrika, maar dezelfde landen veroorzaken met hun energie- en ontwikkelingsagenda juist honger en milieuschade in diezelfde landen. Dat zegt het Amerikaanse Oakland Institute in een verschenen rapport.

 

Landroof - grotendeels ongereguleerde landdeals waarbij buitenlandse bedrijven en speculanten betrokken zijn - wordt nog steeds als 'ontwikkelingsstrategie' voor Afrikaanse landen gepresenteerd. Organisaties zoals Usaid en de Wereldbank zijn vaak de architecten van dergelijke deals. Ze beloven vooruitgang voor de Afrikanen maar die belofte wordt uiteindelijk niet waargemaakt.

Niet duurzaam

Het onderzoek is kritisch over het beleid van de Verenigde Staten en de Europese Unie. 'Het energiebeleid van de regeringen in deze landen is, samen met de groeiende westerse markt voor biobrandstoffen, schadelijk voor zowel de mensen als het milieu in Afrika', zegt het Oakland Institute. 'Deze manier van 'ontwikkeling' is niet juist en niet duurzaam', zegt Anuradha Mitaal, directeur van het Oakland Institute. 'Mensen raken hun land en de mogelijkheid om voedsel te produceren kwijt en de klimaatverandering verergert erdoor.'

De geïndustrialiseerde landbouw is momenteel goed voor 13,5 procent alle uitstoot van broeikasgassen. Voor de productie van kunstmest moeten fossiele brandstoffen worden gebruikt, waardoor jaarlijks 41 miljoen ton CO2 in de atmosfeer komt volgens de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

Landbouwmachines zijn jaarlijks goed voor ongeveer 158 miljoen ton CO2 en de fossiele brandstoffen die nodig zijn bij het oppompen van water voor irrigatie brengen nog eens 369 miljoen ton CO2 in de atmosfeer.

Bij de productie van biobrandstoffen worden dezelfde vervuilende technieken gebruikt, terwijl biobrandstoffen tegelijkertijd als een 'groene oplossing' worden gepresenteerd.

Kerken

Het Oakland Institute schat dat bij het transformeren van regenwoud en grasland in gebieden waar gewassen voor biobrandstoffen worden verbouwd, 17 tot 420 keer meer CO2 vrijkomt dan de hoeveelheid die minder wordt uitgestoten door fossiele brandstoffen te vervangen door biobrandstoffen. 'Door een toename van het gebruik van biobrandstoffen kan er jaarlijks tussen 44 en 73 miljoen ton extra CO2 in de atmosfeer komen.'

De Verenigde Staten willen in de komende jaren het gebruik van biobrandstoffen verhogen tot 30 procent, in de Europese Unie is dat 10 procent.

Niet alleen regeringen en bedrijven investeren in land voor biobrandstoffen in Afrika. 'We waren geschokt toen we tijdens ons onderzoek ontdekten dat verschillende Scandinavische kerkgenootschappen investeren in landen zoals Mozambique. Het gaat daarbij om projecten waarvoor duizenden hectares grond illegaal zijn verkregen', zegt Frederic Mousseau, beleidsdirecteur van het Oakland Institute. 'Dit hadden we verwacht van hedge funds, niet van kerkgemeenschappen.'

 

Koolstofkredieten

De handel in koolstofkredieten speelt ook een rol bij de landroof, zegt Mousseau. 'Bij de handel in koolstofkredieten kopen en verkopen regeringen en bedrijven kredieten in het ene deel van de wereld, om in hun eigen land te kunnen blijven vervuilen. Dit is een relatief nieuw fenomeen en we hebben nog geen zicht op alle mogelijke gevolgen van dit systeem. Wel weten we dat er directe negatieve gevolgen zijn als investeerders niet-inheemse gewassen gaan verbouwen. Monocultuur kan een schadelijke invloed hebben op het milieu en de inheemse bevolking verhinderen haar traditionele praktijken, waarbij de biodiversiteit gerespecteerd wordt, te handhaven.'

Als voorbeeld noemt het rapport Green Resources Ltd, een Noors houtbedrijf, dat bijna 7000 hectare grasland in Tanzania wil gaan gebruiken voor monocultuur van pijnbomen en eucalyptus. De plaatselijke biodiversiteit zou daardoor kapot gemaakt worden, kleine boeren moeten vertrekken en er gaan banen verloren.

In Sierra Leone, waar het bedrijf Socfin in het district Pujenhun heeft geïnvesteerd, raakten veel mensen werkloos. 'Oudere bewoners zijn hun land kwijtgeraakt en hebben geen werk meer en vrouwen moeten nu om half vijf 's ochtends al in de rij staan als ze kans willen maken als dagloner werk te krijgen. En meestal krijgen ze dat niet', zegt Joseph Rahall, directeur van Green Scenery in Sierra Leone.

Plaatselijke bewoners die vreedzaam demonstreerden tegen de illegale bezetting van hun land, werden gearresteerd en kunnen nu een rechtszaak tegemoet zien.

Bron : http://www.afrikanieuws.nl


 

LATERIET

 

In Congo zijn vele aardewegen mooi rood. Dit is lateriet, van het Latijnse woord later = baksteen, een rode of soms bruine gesteente. De rode kleur is afkomstig van ijzeroxide. Inderdaad, deze rots is rijk aan ijzer hydroxide of aluminium. Lateriet komt vooral voor in tropische gebieden en dekt 33% van de aardbol. Laterieten kunnen gevormd worden vanaf elk type gesteente, maar alleen als het klimaat droog is over een lange periode; deze verweringsprocessen noemt  laterizatie. Francis Buchanan-Hamilton gebruikte voor het eerst deze benaming. Hij was op reis in het zuiden van India, als chirurg van de Oost-Indische Compagnie en moest de inventaris opmaken van die nieuwe door de Britten veroverde gebieden. Zijn aantekeningen werden gepubliceerd in 1807 als een reis-verhaal ("A Journey from Madras ...") en kenden een groot succes, vooral bij de geologen. Daar ik helemaal geen specialist ben, verre van, stop ik hier met mijn uitleg en verwijs naar 2 artikels : http://nl.wikipedia.org/wiki/Lateriet; of in het Engels: http://www.laterite.de/

Wist U het ?

http://www.lepetitjournal.com/images/stories/2011/04/sao-paulo/bananas.jpgOMGEVING – Een nieuw plastiek op basis van banaan en ananas.

De brasiliaanse wetenschappers wensen dat de zogenaamde «groene wagens» minder schadelijk zouden zijn dan de huidige, en ook groen tot op het kleinste onderdeel. Alcides Leão en zijn collega's van USP (universiteit van Sao Paulo) hebben een techniek ontwikkeld dat ananas vezels, banaan en andere planten gebruikt om een nieuwe generatie plastiek voor voertuigen te maken.

Een nieuwe materie? (Ph. Vrij van rechten) Goede materies voor de planeet.

Volgens Leão, schijnen de ananas en banaan vezels zeer broos maar wanneer men deze test onder de nanocellulosevezels vorm zijn deze zeer sterk - bijna even sterk als Kevlar, dat in kogelwerende vesten gebruikt wordt. Met een voordeel, want in tegenstelling tot Kevlar en andere traditionele plastieken welke uit petroleum en gas gederiveerde grondstoffen gebruiken, zijn de nanocellulosevezels volledig hernieuwbaar. De eigenschappen van deze plastieken zijn ongelooflijk, zij zijn licht maar zeer weerbaar - 30 maal lichter en 3 à 4 maal sterker. "Wij denken dat een grote verscheidenheid van auto onderdelen vervaardigd kunnen worden, zoals dashboards, bumpers en zijdelingse beschermingen met fruitnanofibers kunnen gemaakt worden, dit in een nabije toekomst, binnen één à twee jaar. Boven een grotere veiligheid zullen nanofibers minder gewicht betekenen en dus ook minder brandstof gebruik. Ander voordeel, nanofibers zijn minder gevoelig aan warmte en worden niet beschadigd door contact met brandstoffen.

Nanocellulose

La cellulose est le matériau de base du bois et d’autres parties des plantes. Ses fibres sont utilisées pour la fabrication du papier depuis des siècles. Mais récemment, les scientifiques ont découvert que le traitement intensif de la cellulose libère des fibres minuscules, la nanocellulose – fibres dont la longueur se mesure en nanomètres, ou millionièmes de mètre. Ces nanofibres sont si petites qu’il serait nécessaire d’en réunir 50.000 pour atteindre le diamètre d’un cheveu humain.

Nanovezels

Leão beweert dat de ananas bladen en takken een bron zijn van nanocellulose, beloftevoller dan het gewoon hout. Andere vezels zijn ter studie, zoals curaua (Ananas Erectifolius) uit de familie van ananas, banaan, coco schors en sisal. Om nanovezels aan te maken plaatsen de wetenschappers baden en takjes ananas of andere planten in een apparaat dat zowat op een snelkoker lijkt. Er ontstaat een brij en na enkele kookcyclussen ontstaat er een fijn materiaal dat op talc lijkt. Het proces is kostelijk maaréén kilo nanocellulose volstaat om 100 kilo zeer sterke en lichte plastiek te produceren. "Wij concentreren ons momenteel op het verwisselen van plastieken in autovoertuigen. Maar in de toekomst zouden wij ook stukken kunnen maken welke nu in staal of aluminium gemaakt worden door nanocellulose materiaal te gebruiken", legt professor Leao uit. Stéphane DARMANI voor © Green et Vert


 

In een interview met L'Echo kwam Defrance met de volgende verrassende verklaring: "Après la question royale, Lilian continue à jouer un rôle de conseillère. Dans ses lettres, le roi Baudouin sollicite constamment l'avis de Léopold et de Lilian. Baudouin se rend compte aussi qu'il leur est difficile de rester en retrait. C'est pourquoi il envisage, pour eux, une fonction au Congo. En 1957, il est question de créer une fondation, Pro Africa, qui passera même au 'Moniteur', avant de se heurter au veto des politiques. L'idée de Baudouin est de confier à Léopold et Lilian le rôle de souverains d'un Congo indépendant. Un peu comme la reine d'Angleterre dans les pays du Commonwealth." Het valt nog te bezien welk bewijs voor die bewering wordt geleverd.

Verder leest men er ook het volgende :

Geen collectieve Belgische schuld in Congo : In een aandoenlijke column (DS, 20151217) pleiten beide groene jongens voor een Belgische verontschuldiging voor het koloniaal verleden. Zij schrijven: 'Het leven van de Congolezen was in Belgische ogen zo weinig waard dat het niet uitmaakte hoeveel van hen je precies doodde.' Ik vraag me dan af: in wiens Belgische ogen? En verder: 'Ook al is het jaren geleden, de wonden zullen maar helen als we onze verantwoordelijkheid openlijk toegeven, onze fouten officieel veroordelen.' Ik vraag me dan af: onze verantwoordelijkheid? onze fouten? Wat een kletskoek is dit toch! Moeten we op die manier een debat openen? De Belgen zouden zich dus als volk moeten verontschuldigen voor wat een koning en een klein aantal bedrijven in de 'Etat Indépendant du Congo' - het latere Belgisch Congo - hebben aangericht. Ik pas daarvoor. Jean Ferrat begreep het heel goed toen hij zich uitsprak over de geschiedenis van Frankrijk: "Celle qui paie toujours vos crimes vos erreurs." Het volk dat altijd opdraait voor de misdaden en de fouten van de groten. Een echt debat zou kunnen starten met het aanduiden van de echte verantwoordelijken en het benoemen van hun drijfveren. Daarna zou de Belgische overheid het rapport kunnen overhandigen aan het Congolese volk. Maar natuurlijk ligt dat te gevoelig. Men moet dan het systeem van uitbuiting en moorddadig winstbejag aanklagen. En dat bestaat nog steeds, hier en ginder. Wat De Lille en Hellings - wellicht zonder het zelf te beseffen - voorstellen is niets minder dan het goedpraten van het moto 'privatisering van de winsten, collectivisering van de lasten', in dit geval 'privatisering van de winsten, collectivisering van de morele schulden'. Dat is oneerlijk en de Congolezen hebben er geen boodschap aan. Misschien moeten deze jongens eens het boek van Emile Vandervelde uit 1911 lezen. Daarna kunnen ze zich afvragen waarom onze hooggeleerde historici tussen 1918 en 1985 (Delathuy, Vangroenweghe en later Hochschild) hun mond niet meer open deden over de wantoestanden in Congo of er in een cirkel omheen liepen.

Ik citeer Lucas : “Het wordt tijd dat het Westen inziet en erkent dat de kolonisering geen zaak was van inpalming van gebieden door Europese staten en de USA, maar door industriële 'global players' die uit waren op de grondstoffen en energiebronnen. Zij bedienden zich van het militaire apparaat, de veiligheidsdiensten, de administratie en de vlag van de koloniserende staat om hun positie te vestigen en te consolideren. Dat was zo in het Midden-Oosten. Dat was ook zo in Congo en in geheel Afrika en Latijns-Amerika. Tot op vandaag.”

Bron van min vriend Lucas Tessens zijn site is te bezoeken via deze link http://www.mers.be en je kan er je boeken kopen vraag of hij een exemplaar bezit die U zoekt

 


 

3New York Times 1897: 

 

Hier vindt U een interessant artikel verschenen in de New York Times op 1 augustus 1897 betreffende de dood van F. Dhanis in Kongo, die nochtans pas in 1909 in Brussel overleed ! We moeten dit artikel dus in de juiste context plaatsen : te midden de « veldslagen van de Kongo-Vrijstaat  tegen de Arabo-Swahilis » met heel andere communicatiemiddelen dan nu, wat soms inderdaad tot verkeerde informatie leidde. http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?res=F50E16FA3D5911738DDDA80894D0405B8785F0D3

 


 

2

Wie is Dhanis

 

Baron Francis Geboren in London in 1862

Kapitein-Kommandant van de 1ste Grenadier, elite regiment van de Belgische infanterie.

In 1886 installeert hij een kamp in Basoko. Verkent de Kwango in 1891.

De grote verdiensten van Dhanis werden algemeen erkend en hij werd belast met de bestrijding van de slavenhandel, zijn hoofdwerk.  Zo vocht hij tegen Sultan Sefu (zoon van Tippo Tip, bekend slavenhandel uit Zanzibar) die hij overwon. Zijn vele heldendaden gaven hem de titel Baron. In 1896 werd hij vice-gouverneur generaal en commandant van de Westelijke Provincie. Stierf in 1909 in Brussel.

Heeft een straat naar zijn naam in Etterbeek  evenals een  laan en een standbeeld in Antwerpen. Begraven in  Sint-Jos-ten-Noode.

 


 

* Wie is Van Kerckhoven ?

 

Willem Van Kerckhoven is geboren in Mechelen in 1853. Lieutenant van het Belgisch leger.

Van 1886 tot 1890 was hij districtscommissaris van Léopoldville, dat toen overigens nog niet als hoofdstad fungeerde.  Hij werd vooral bekend voor zijn expeditie in het noord-oosten van Congo tijdens dewelke hij dodelijk in het hart werd getroffen, na zijn aankomst langs de Nijl in Wadelai in 1892 (een jaar voor Ponthier). De plaats waar hij overleed noemde ooit Vankerckhovenville, nu Surur.

Heeft een straat naar zijn naam in Mechelen

 


 

Natuurlijke rijkdommen Een vloek of een zegen voor Congo?

Nergens ter wereld lijken de bodemschatten zo onuitputtelijk te zijn als in Congo. Er is kobalt, koper, zink, uranium, goud en diamant. Met de inkomsten van de ontginning van deze rijkdommen zou het land snel uit de extreme armoede kunnen tillen.

Toch zwoegen In het Wilde Westen arbeiders voor een dollar per dag, werken steeds meer mensen in zware, gevaarlijke omstandigheden en worden sociale structuren verwoest.

Waar gaat de opbrengst van de ontginning van natuurlijke rijkdommen dan naartoe? Naar alle hoeken van de wereld, behalve naar de Congolezen zelf. De natuurlijke rijkdommen zijn helaas tot op vandaag vooral de inzet en financieringsbron van gewapend conflict. Enkele grote multinationals en de Congolese elite verrijken zich ten koste van de Congolese bevolking. bron : broederlijk delen

Lokale radio maken in Katanga.

 


 

RITS-student Vincent Van Ryssegem trok voor zijn masterproef vorige zomer gedurende vijf weken naar de provincie Katanga in het zuidoosten van Congo. Het doel van de reis was hulpverlening bij lokale radio's of pas opgerichte lokale radio's. Met een docent en enkele medestudenten bezocht hij een lokaal radiostation in Katanga: Oka Kyondo, beheerd door de Congolese NGO Kanyundu.

Bron : De wereld morgen + beluister MP3

 


 

Superbrandstof aan 0.25 € tot 0.30 € per liter tegengehouden door de oliemaatschappijen

Sinds 2007 onderzoekt de Engelse firma Cella Energy een soort superbrandstof die weinig tot geen koolwaterstoffen uitstoot, milieuvriendelijk kan geproduceerd worden en kan getankt worden in conventionele verbrandingsmotoren zonder veel aanpassingen.

Na drie jaar onderzoek is de firma klaar met de brandstof. Het is waterstof maar in een andere vorm. Zoals u wellicht weet is waterstof alleen op te slaan en te tanken onder hoge druk en onder extreme koeling. Cella Energy heeft dat probleem opgelost, het kan nu gewoon gelijk benzine getankt en opgeslagen worden.

En nu komt het: De kostprijs aan de pomp zou tussen 0.25 en 0.30 euro per liter bedragen. Dat samen met de te verwaarlozen uitstoot is te mooi om waar te zijn maar toch is het reeds bevestigd met een patent name door Cella. Wat is nu het probleem: de grote oliemaatschappijen voelen de bui hangen en werken Cella tegen om de brandstof via hun netwerken aan te bieden aan klanten zoals u en ik. (een déja vu zoals de stevia zoetstof ?)

Ik vind het de moeite om hier ruchtbaarheid rond te maken en zodoende de wereld te laten weten dat deze brandstof bestaat. Meer info over deze brandstof vind je op een video of hier meer info in het nederlands

p.s. Het spreekt vanzelf dat deze vinding meteen alle problemen met komende waterstofauto's oplost want uiteindelijk is dat de definitieve oplossing. Hybride en oplaadbare elektrische wagens zijn OK maar wel een tussenoplossing.

 


RD Congo maakt gebruik van honden om stropers aan te pakken

 

 
foto ;; Bewakers van de ICCN op Patrouille in Virunga National Park Bewaker van de ICCN op patrouille in Virunga National Park bij het hoofdkwartier in Rumangabo. De bewakers werken met speciaal getrainde bloedhonden. Deze kunnen goed ruiken en de sporen van stropers traceren.

Rangers in de Democratische Republiek Congo Virunga park hebben een nieuw wapen in hun strijd tegen stropers.

Nationaal Park autoriteiten hebben vijf bloedhonden getraind om olifanten stropers te klissen en ingezet na een golf van incidenten.

Het eerste onderzoek met behulp van de honden werd uitgevoerd vorige week en leidde tot de ontdekking van illegale wapens.

Stropen is een van de belangrijkste bedreigingen voor de dieren in Virunga, in de door oorlog verscheurde oosten van DR Congo.

Het park is ook de thuisbasis van gorilla's, chimpansees, okapi, bos olifanten en buffels, onder andere wilde dieren.

Er zijn ongeveer 300 rangers voor het park te beschermen tegen stropers, rebellengroepen en illegale mijnwerkers.

 


 

 

Bericht van andré Vleurinck :

"In Kolwezi, waar hij sedert meer dan een halve eeuw woont, nostalgisch naar de periode waarin de wilde dieren de grote vlakten van Katanga bewoonden, wenst Willem Boulanger de vergeten fauna opnieuw te doen herleven. Zijn project bestaande uit een dieren reservaat, een omheinde oppervlakte van 16000ha op de plateaus van de Manika, een beschermd sanctuarium waar het belangrijkste deel van de mooie fauna dat er vroeger woonde heringevoerd zal worden, is op goede weg om gerealiseerd te worden. Uitgebreide info : www.reserve-manika.be De natuurliefhebbers kunnen aan de onderneming deelnemen met een gift, zelfs bescheiden.

 


 

 

Geruchten in de wandelgangen :

 

« Vuvamu » -sekte valt Aziaten aan in Beneden-Congo !

 

Acht aanhangers van de Vuvuma-sekte waren bij een winkel van een Chinese vrouw binnengegaan om een product te kopen. De winkelierster kon geen wisselgeld van twintig Congolese frank teruggeven en gaf in plaats daarvan dan maar snoepjes. Iets wat de Congolese klanten niet konden waarderen.

De Chinese vrouw werd mishandeld en raakte zwaar gekwetst. Nadien werden andere Aziaten aangevallen in de stadjes Kisantu, Inkisi, Nkandu en Kintanu.

Vuvamu is een afacroniem van : Vutuka vana mpambu uvidila in kikongo of Ga terug van waar je komt daar waar (of de plaatst) je je verloren hebt of in het frans Retourne sur le lieu (à l'endroit) où tu t'es perdu en Français.

 

belasting vorderen
 
48 deurwaarders aangesteld voor belastinginvordering.

48 fiscale deurwaarders hebben in Kinshasa de eed afgelegd in de handen van de procureur-generaal van Congo. Ze worden hierdoor officieel officier van gerechtelijke politie. De belastingadministratie van Kinshasa maakte bekend dat de deurwaarders onmiddelijk aan de slag zouden gaan. Ze hebben als opdracht om de inwoners van Kinshasa ertoe te brengen belastingen te betalen, indien nodig onder dwang !

 

 


 
De granaatappel - mirakelfruit ?

 

Dat deze vrucht een wondermiddeltje zou zijn, doet al eeuwen de ronde. Granaatappels barsten van de vitaminen, ijzers en antioxidanten. Ze zijn niet alleen gezond voor het hart, het zijn ook natuurlijke vechtersbazen tegen stress en ja, ze kunnen zelfs je seksleven verbeteren. Een nieuwe studie kent er echter nog een kwaliteit aan toe: de granaatappel als sleutel tot eeuwige jeugd. Het onderzoek, met een prijskaartje van meer dan 2 miljoen euro, werd uitgevoerd in het private laboratorium van ProbelteBio in Murcia, Spanje. Dokter Sergio Streitenberger, hoofdonderzoeker van deze granaatappelstudie legt uit:

"We zijn zeer enthousiast over dit onderzoek en we geloven dat een regelmatige opname van dit granaatappelextract het proces van DNA-oxidatie kan afremmen. Op een manier kan je ouder worden vergelijken met roesten. Oxideren is een beschadigend proces en de mogelijkheid je lichaam hier tegen te beschermen zou een ware doorbraak zijn."

Ja, een natuurlijk middel om verzwakking van hersenen, spieren en organen tegen te gaan en zelfs je huid langer jong te houden, dat zou wat zijn, niet ?

Recepten zijn hier te vinden

 


 

Natuurlijke rijkdommen Een vloek of een zegen voor Congo?

 

Nergens ter wereld lijken de bodemschatten zo onuitputtelijk te zijn als in Congo. Er is kobalt, koper, zink, uranium, goud en diamant. Met de inkomsten van de ontginning van deze rijkdommen zou het land snel uit de extreme armoede kunnen tillen.

Toch zwoegen In het Wilde Westen arbeiders voor een dollar per dag, werken steeds meer mensen in zware, gevaarlijke omstandigheden en worden sociale structuren verwoest.

Waar gaat de opbrengst van de ontginning van natuurlijke rijkdommen dan naartoe? Naar alle hoeken van de wereld, behalve naar de Congolezen zelf. De natuurlijke rijkdommen zijn helaas tot op vandaag vooral de inzet en financieringsbron van gewapend conflict. Enkele grote multinationals en de Congolese elite verrijken zich ten koste van de Congolese bevolking. bron : broederlijk delen

 


Lokale radio maken in Katanga.

 

RITS-student Vincent Van Ryssegem trok voor zijn masterproef vorige zomer gedurende vijf weken naar de provincie Katanga in het zuidoosten van Congo. Het doel van de reis was hulpverlening bij lokale radio's of pas opgerichte lokale radio's. Met een docent en enkele medestudenten bezocht hij een lokaal radiostation in Katanga: Oka Kyondo, beheerd door de Congolese NGO Kanyundu.

 

Bron : De wereld morgen + beluister MP3

 


 

Superbrandstof aan 0.25 € tot 0.30 € per liter tegengehouden door de oliemaatschappijen

 

Sinds 2007 onderzoekt de Engelse firma Cella Energy een soort superbrandstof die weinig tot geen koolwaterstoffen uitstoot, milieuvriendelijk kan geproduceerd worden en kan getankt worden in conventionele verbrandingsmotoren zonder veel aanpassingen. Na drie jaar onderzoek is de firma klaar met de brandstof. Het is waterstof maar in een andere vorm. Zoals u wellicht weet is waterstof alleen op te slaan en te tanken onder hoge druk en onder extreme koeling. Cella Energy heeft dat probleem opgelost, het kan nu gewoon gelijk benzine getankt en opgeslagen worden. En nu komt het: De kostprijs aan de pomp zou tussen 0.25 en 0.30 euro per liter bedragen. Dat samen met de te verwaarlozen uitstoot is te mooi om waar te zijn maar toch is het reeds bevestigd met een patent name door Cella. Wat is nu het probleem: de grote oliemaatschappijen voelen de bui hangen en werken Cella tegen om de brandstof via hun netwerken aan te bieden aan klanten zoals u en ik. (een déja vu zoals de stevia zoetstof ?) Ik vind het de moeite om hier ruchtbaarheid rond te maken en zodoende de wereld te laten weten dat deze brandstof bestaat. Meer info over deze brandstof vind je op een video of hier meer info in het nederlands p.s. Het spreekt vanzelf dat deze vinding meteen alle problemen met komende waterstofauto's oplost want uiteindelijk is dat de definitieve oplossing. Hybride en oplaadbare elektrische wagens zijn OK maar wel een tussenoplossing.

 


 

RD Congo maakt gebruik van honden om stropers aan te pakken

 

Rangers in de Democratische Republiek Congo Virunga park hebben een nieuw wapen in hun strijd tegen stropers. Nationaal Park autoriteiten hebben vijf bloedhonden getraind om olifanten stropers en ingezet na een golf van incidenten. Het eerste onderzoek met behulp van de honden werd uitgevoerd vorige week en leidde tot de ontdekking van illegale wapens. Stropen is een van de belangrijkste bedreigingen voor de dieren in Virunga, in de door oorlog verscheurde oosten van DR Congo. Het park is ook de thuisbasis van gorilla's, chimpansees, okapi, bos olifanten en buffels, onder andere wilde dieren.Er zijn ongeveer 300 rangers voor het park te beschermen tegen stropers, rebellengroepen en illegale mijnwerkers Meer info op de website beestjes.org

 

SiteLock
share this - partager le site - deel dit document

About Us | Contact | Privacy | Copyright | Agenda  
Ook op het internet gelden de auteursrechten. Werken die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals tekeningen, foto's, muziek, film en software, mag u niet verspreiden via het internet zonder de uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Delcol Martine