SiteLock
Livre du mois Le Petit futé Kinshasa 14,95 € Communiqué de presseGuide Kinshasa 2017 (petit futé)Neocity
Boek van de maand Zoon in Congo 15% korting + gratis verzending Zoon in Congo Lanoo Uitgeverij
   Webmasters Delcol Martine Eddy Van Zaelen De webmaster Delcol MartineEddy Van Zaelen
  Helpt U mee en stuur je ons uw boeken in ruil voor een publicatie op de site  Sponsor Site
Kasai Rencontre avec le roi des Lele Kasaï , rencontre avec le roi Prix exclusif Grâce a Congo-1960 Sans limite de temps 29.80 € frais de port inclus  -Editeur Husson
L'état indépendant du congo a la recherche de la vérité historiquecongo 1957-1966 TémoignageLes chemins du congoTussen vonk en omroep , draadloze communicatie in België en CongoLeodine of the belgian CongoLes éxilés d'IsangiGuide Congo (Le petit futé)Congo Ya Kalakala, avec mes remerciements a Mr Paul DaelmanCongo L'autre histoire, avec mes remerciements a Charles LéonardL'Héritage des Banoko , avec mes remerciements a Mr. Pierre Van BostL'année du Dragon avec mes remerciements a Mr Eddy Hoedt et Mr Peeters Baudoin

Zoals de zee een zandkasteel

door © Jessy Maesen

 

 

Biographie Jessy Maesen

 

Jessy is geboren op 22 november 1949, studeerde Romaanse filologie aan de KUL, is getrouwd met Roger Knaepen met wie ze drie kinderen heeft en woont sinds 1999 in Heers.
Toen ze vier jaar was, vertrok ze met haar ouders naar Congo.
Daar leerde ze schrijven en lezen… in het Frans. Er ging een wereld voor haar open: lezen en schrijven werden een dagelijkse bezigheid.
 

(meer info via de auteur het boek is te verkrijgen in pdf formaat)

Jessy schrijft hierover :
«Ik had er echt nood aan om mijn eigen wereld te 'herscheppen'.
Maar al die schrijfsels van me belandden steevast in een la. Tot mijn echtgenoot en kinderen mij vroegen waarom ik in het Frans bleef schrijven. Daar was ik nog nooit blijven bij stilstaan. En toen ben ik beginnen vertalen wat ik had geschreven kort nadat we in 1960 uit Congo terugkwamen: mijn herinneringen aan mijn kinderjaren (dus geen fictie). Het resultaat vonden de kinderen zo interessant dat ik daar een roman (wel fictie dus) van heb gemaakt en op hun aandringen heb ik die tekst naar de uitgeverij Zuid & Noord gestuurd.»

 

  • Zo werd in 1994 mijn eerste boek geboren: 'Zoals de zee een zandkasteel'.
  • In 1996 volgde, bij dezelfde uitgeverij, 'Incubi', een wat mysterieus verhaal over mensen die energie aftappen bij hun medemensen.
  • In 1999 gaf Zuid & Noord mijn 'Een boom voel ik mij' uit, een incestverhaal geïnspireerd door het dagboek van een van mijn leerlingen.
  • In Antwerpen, waar we destijds woonden, staat een huis dat me toen fel intrigeerde.
  • In 1997 'infarcteerde' (zo zeggen dokters dat!) Roger.Dat accident en dat huis zijn het vertrekpunt geweest voor de roman 'De ivoren toren' die in 2001 verscheen.
  • In 2004 verscheen 'Marraine', mijn herinneringen aan mijn grootmoeder, een bewerking van een tekst die ik 1983 in het Frans schreef vlak na haar overlijden.
  • Tussendoor, in 2000, heb ik samen met anderen (waaronder onze zoon Hendrik) een bundel korte verhalen en gedichten uitgegeven: 'Tropengeur en regenbogen'.
  • In 2007 verscheen bij Free Musketeers 'In de schaduw van de moerbeiboom' een verhaal geïnspireerd door het prachtige Haspengouw, de streek waar ik woon sinds 1999.
  • En in 2009 kwam bij dezelfde uitgever 'Bruce, 17 maanden uit mijn leven' uit, geschreven in samenwerking met mijn zus Bie: het dagboek van haar kater.

Voor de website congo-1960 heeft Jessy Maesen mij de toelating gegeven om haar boek "Zoals de zee een zandkasteel" te delen met jullie. Het verhaal speelt zich af in Congo vanaf hoofdstuk V met het vertrek naar Congo. De vorige hoofdstukken ga ik hier niet plaatsen: zij behandelen het leven in België maar hier kan je wel kennis maken met de hoofdfiguur Josepha waar vele kinderen zich in zullen herkennen, zowel die van België als zij die leefden in Belgisch Congo. Het hele boek is beschikbaar via knaepen-moens(at)telenet.be in pdf formaat. . Gelieve te mailen naar bovenstaand adres indien u het boek wenst te ontvangen in pdf formaat.

 

Ikzelf heb genoten van het kind zijn in Josepha leven en herkende vele anekdotes van indertijd in Kongo maar ook hier in België. Het is misschien toch wel mooi om dit verhaal aan de jeugd te schenken. Jessy geeft ons de mogelijkheid om dit boek in pdf vorm te ontvangen. In het boek herkent men nog de waarde van het leven net na de oorlog. De meeste kinderen hebben dezelfde opvoeding gekregen, echter heel jammer dat heden ten dage niet meer zoveel aandacht wordt besteed aan het kind zijn. Maar vooral de christelijke waarde herkennen we, die ons allemaal zijn bijgebleven toch! Delcol Martine (zou eigenlijk ook Josepha kunnen zijn in Congo) Wenst u contact te nemen met de auteur? Laat het ons weten

 

 

Hoofdstuk V :

Met Michele

Michelle is geboren en later vindt haar vader werk maar dan moet Josepha verhuizen naar Congo.

Aangekomen in Congo moet Josepha Frans leren.

 

 

Hoofdstuk VI :

Het boek en de aap

- Ik ga met Marijke spelen, zei Josepha na het middageten.

- Goed, maar zet je hoedje op, antwoordde mama.

Want Josepha vergat het telkens weer. Hier in Kongo moest je geen jasje aantrekken, maar wel een hoofddeksel opzetten. Het was het heetste deel van de dag, maar in de woonkamer moest ze heel stil zijn, omdat papa wel eens in slaap viel in zijn fauteuil.

Naar haar kamer kon ze niet: daar deed Michèle een dutje. "Siësta" noemden papa en mama het nu.

En Innocent, de boy*, had op dit uur vast geen tijd voor haar: die deed de vaat. Ze had trouwens Marijke beloofd dat ze haar mooiste boek zou meebrengen. Het was een van de boeken die Papy haar gegeven had en het ging over mensen die naar de maan vlogen. Papa had er al uit voorgelezen, en ze kende het verhaal bij de vele plaatjes van het maanlandschap of de raket ongeveer van buiten.