Overzicht boeken van de auteur

Biographie auteur Jessy Maesen:

Auteur Jessy Maesen

Biographie Jessy Maesen:

Voor de website congo-1960 heeft Jessy Maesen mij de toelating gegeven om haar boek "Zoals de zee een zandkasteel" te delen met jullie. Het verhaal speelt zich af in Congo vanaf hoofdstuk V met het vertrek naar Congo. De vorige hoofdstukken ga ik hier niet plaatsen: zij behandelen het leven in België maar hier kan je wel kennis maken met de hoofdfiguur Josepha waar vele kinderen zich in zullen herkennen, zowel die van België als zij die leefden in Belgisch Congo. Het hele boek is beschikbaar via knaepen-moens(at)telenet.be in pdf formaat. . Gelieve te mailen naar bovenstaand adres indien u het boek wenst te ontvangen in pdf formaat.

Hieronder uittreksels van het boek : Zoals de Zee een Zandkasteel

 

Hoofdstuk V :

Met Michele

Michelle is geboren en later vindt haar vader werk maar dan moet Josepha verhuizen naar Congo.

Aangekomen in Congo moet Josepha Frans leren.

Hoofdstuk VI :

Het boek en de aap

- Ik ga met Marijke spelen, zei Josepha na het middageten.

- Goed, maar zet je hoedje op, antwoordde mama.

Want Josepha vergat het telkens weer. Hier in Kongo moest je geen jasje aantrekken, maar wel een hoofddeksel opzetten. Het was het heetste deel van de dag, maar in de woonkamer moest ze heel stil zijn, omdat papa wel eens in slaap viel in zijn fauteuil.

Naar haar kamer kon ze niet: daar deed Michèle een dutje. "Siësta" noemden papa en mama het nu.

En Innocent, de boy*, had op dit uur vast geen tijd voor haar: die deed de vaat. Ze had trouwens Marijke beloofd dat ze haar mooiste boek zou meebrengen. Het was een van de boeken die Papy haar gegeven had en het ging over mensen die naar de maan vlogen. Papa had er al uit voorgelezen, en ze kende het verhaal bij de vele plaatjes van het maanlandschap of de raket ongeveer van buiten.

Nog enkele meelezertjes

De afwezigen | Jeugdbeweging | Vlucht | Het boek en de aap | De geboorte van Michele


Mijn geprefereerde boeken van de auteur :

1 - Zoals De Zee Een Zandkasteel
2 - Een boom voel ik mij
3 - De ivoren Toren

Ik werd geboren op 22 november 1949, studeerde Romaanse filologie aan de KUL, ben getrouwd met Roger Knaepen met wie ik drie kinderen heb en woon sinds 1999 in Heers.

Toen ik vier jaar was, vertrok ik met mijn ouders naar Congo. Daar leerde ik schrijven en lezen… in het Frans. Er ging een wereld voor mij open: lezen en schrijven werden een dagelijkse bezigheid. Ik had er echt nood aan om mijn eigen wereld te 'herscheppen'. Maar al die schrijfsels van me belandden steevast in een la. Tot mijn echtgenoot en kinderen mij vroegen waarom ik in het Frans bleef schrijven. Daar was ik nog nooit blijven bij stilstaan. En toen ben ik beginnen vertalen wat ik had geschreven kort nadat we in 1960 uit Congo terugkwamen: mijn herinneringen aan mijn kinderjaren (dus geen fictie).

Het resultaat vonden de kinderen zo interessant dat ik daar een roman (wel fictie dus) van heb gemaakt en op hun aandringen heb ik die tekst naar de uitgeverij Zuid & Noord gestuurd. Zo werd in 1994 mijn eerste boek geboren: 'Zoals de zee een zandkasteel'.
In 1996 volgde, bij dezelfde uitgeverij, 'Incubi', een wat mysterieus verhaal over mensen die energie aftappen bij hun medemensen.
In 1999 gaf Zuid & Noord mijn 'Een boom voel ik mij' uit, een incestverhaal geïnspireerd door het dagboek van een van mijn leerlingen. In Antwerpen, waar we destijds woonden, staat een huis dat me toen fel intrigeerde.
In 1997 'infarcteerde' (zo zeggen dokters dat!) Roger. Dat accident en dat huis zijn het vertrekpunt geweest voor de roman 'De ivoren toren' die in 2001 verscheen.
In 2004 verscheen 'Marraine', mijn herinneringen aan mijn grootmoeder, een bewerking van een tekst die ik 1983 in het Frans schreef vlak na haar overlijden.
Tussendoor, in 2000, heb ik samen met anderen (waaronder onze zoon Hendrik) een bundel korte verhalen en gedichten uitgegeven: 'Tropengeur en regenbogen'.
In 2007 verscheen bij Free Musketeers 'In de schaduw van de moerbeiboom' een verhaal geïnspireerd door het prachtige Haspengouw, de streek waar ik woon sinds 1999.
En in 2009 kwam bij dezelfde uitgever 'Bruce, 17 maanden uit mijn leven' uit, geschreven in samenwerking met mijn zus Bie: het dagboek van haar kater.


Zoals de zee een zandkasteel

[link]

Lees even mee ............... dit boek is uitverkocht wenst U een exemplaar?
dan kan U best contact nemen met de auteur via mail

Nog drie jaar voor ik ze allemaal weerzie, dacht Josepha terwijl ze zichzelf wiegde op de enige schommel van de pouponnière. Guy en Jeanne waren ook op de boot, en verveelden zich al even erg als de andere kinderen. Ik heb geen zin om te spelen, zei Josepha als Guy haar voorstelde hun toneelspelletjes van voor zes maanden verder te zetten... h

Prachtig geschreven het boek en is dus geschreven naar aanleiding van haar dagboek

ze schreef dit als kind in de belgische kolonie -

fictie en non fictie verweven in één boek.

In de schaduw van de moerbeiboom Wat voor de bewust ongehuwde moeder Elvira begint als een doodgewone lentedag, eindigt met een paar schokkende ontdekkingen. Tussen de regels door behandelt deze zesde roman van Jessy Maesen actuele thema’s zoals politieke correctheid, het verschil tussen het leven in de stad en op het platteland, menselijke relaties, het verschil tussen verliefdheid en liefde, het huwelijk, het loslaten van volwassen kinderen, de dood en poëzie.

In de schaduw van de moerbeiboom

[link]

In de schaduw van de moerbeiboom Wat voor de bewust ongehuwde moeder Elvira begint als een doodgewone lentedag, eindigt met een paar schokkende ontdekkingen. Tussen de regels door behandelt deze zesde roman van Jessy Maesen actuele thema’s zoals politieke correctheid, het verschil tussen het leven in de stad en op het platteland, menselijke relaties, het verschil tussen verliefdheid en liefde, het huwelijk, het loslaten van volwassen kinderen, de dood en poëzie. Een vlot geschreven verhaal dat iedereen zal aanspreken.

 

 

Het begon met een nauwkeurige notitie nemen van allerlei feiten en belevenissen.

Incubi

[link]

Even meelezen klik op de link ?

Jessy Maesen, bracht haar jeugd door in Afrika.

Hier legde zij de basis “van haar latere artistieke ontplooiing.

Het begon met een nauwkeurige notitie nemen van allerlei feiten en belevenissen. Zij grijpt ernaar terug voor de boeken die ze schrijft en die deels autobiografisch zijn.
INCUBI, haar tweede boek, is een vlot geschreven en maatschappelijk gericht verhaal, in de ik-vorm. Een gezin kiest bewust voor een woonst in een minder riante, respectievelijk volkse buurt. De vrouw maakt kennis met omgeving en Angèle, de buurvrouw die het moeilijk heeft, hulp zoekt en meer dan alleen maar gezelschap nodig heeft. In de buurt woont ook een, migrantenfamilie waarvans Tarief de innemende jonge en mooie dochter is. Jessy Maesen, hanteert een vlotte pen. De Antwerpse auteur weet door de directe wijze van aanspreken een boeiend verhaal aan te bieden dan ons allen heel toegankelijk, realistisch en hedendaags overkomt, Ugo Verbeke We gaan dus de heksentoer op, lachte ik tegen Karel nadat ik hem over de incubustheorie van onze vriend had verteld.. Kijk eens in de Britanica, raadde hij aan. Wat ik deed! Daar spraken ze over een middeleeuws bijgeloof dat wat enkel een nachtmerrie was aan demonen toeschreef. Het drukkend gevoel op de borst dat ik had ervaren werd er precies beschreven.

Een Boom voel ik mij door Jessy Maesen

Een boom voel ik mij

[link]

Even meelezen klik op de link ?

Deze roman is een dagboekverhaal dat zeer aangrijpend en reëel is geschreven. Het dagboek begint met kleine flarden, dingen en problemen die van ieder ander zouden kunnen zijn.

Al snel merkt de lezer dat de schrijfster van het dagboek meer dan gewone problemen heeft en dat die al heel lang spelen. Een aangrijpend verhaal over incest en mishandeling wordt verteld in telkens kleine stukjes met daartussen normale dagelijkse dingen waardoor je als lezer de kans krijgt de afschuwelijkheden goed tot je door te laten dringen. Gaande het verhaal kun je niet anders dan bewondering hebben voor de schrijfster in het verhaal die op haar heel eigen manier weet te overleven en haar weg naar erkenning.

 

Marraine - Herinneringen aan mijn grootmoeder De auteur zet in een mooie roman een portret neer van haar grootmoeder die ze aanbidt, vooral om de genegenheid die zij van haar gekregen heeft. Marraine heeft een grote rol gespeeld in het leven van de auteur. Soms buldert het verhaal van vrolijkheid, dan is het weer speels, soms droevig en je leest er ook teleurstelling in. De pure volkswijsheid wordt vaak geciteerd. Marraine is een persoon die bezorgd is om kinderen en kleinklinderen, haar verbondenheid is groot. Zij is een mens met kwaliteiten en gebreken.

Marraine

[link]

Marraine - Herinneringen aan mijn grootmoeder De auteur zet in een mooie roman een portret neer van haar grootmoeder die ze aanbidt, vooral om de genegenheid die zij van haar gekregen heeft. Marraine heeft een grote rol gespeeld in het leven van de auteur. Soms buldert het verhaal van vrolijkheid, dan is het weer speels, soms droevig en je leest er ook teleurstelling in. De pure volkswijsheid wordt vaak geciteerd. Marraine is een persoon die bezorgd is om kinderen en kleinklinderen, haar verbondenheid is groot. Zij is een mens met kwaliteiten en gebreken. De mooie herinneringen lijken beklijvend te zijn en plakken ook aan je bij het lezen. Een boek dat je zelf aan je eigen grootmoeder doet denken en aan de tijd dat liefde en genegenheid zegevierden.

 

De_ivoren_toren

De ivoren toren

[link]

Even meelezen klik op de link ?

(recensent Veerle Adriaens)

Wanneer haar man Daan met een hartinfarct in het ziekenhuis belandt, steekt de werkzoekende Greet zelf -onbezoldigd- de handen uit de mouwen om zijn vertaalbureau draaiend te houden. Wanneer ze dan nog door een pijnlijk toeval haar auto kwijtraakt, is ze voor haar verplaatsingen van en naar het ziekenhuis aangewezen op het openbaar vervoer. Zoals zo dikwijls gebeurt in Antwerpen, geraakt ze in de bus in gesprek met verschillende mensen. Dit geeft haar de kans om zich te bezinnen over een aantal zaken zoals de verhouding tussen man en vrouw, liefde en vriendschap, eerlijkheid en bedrog, schijn en werkelijkheid, het feit dat elke generatie zijn eigen dogma's en taboes lijkt te hebben, de zin van het werken en van het leven in het algemeen. Door het huishouden, de vertalingen, de bezoeken aan Daan enz. wordt haar leven precies in deze periode heel druk maar ze kan gelukkig terugvallen op haar ex-collega en vriend Frans. Tot deze op zijn beurt een hartinfarct krijgt... In dit boek is Jessy Maesen erin geslaagd een gewone vrouw te portretteren, een vrouw waarin bijna iedereen zichzelf zal herkennen. De (soms diepzinnige) vragen die Greet zichzelf stelt (en die grotendeels onbeantwoord blijven) heeft iedereen zich wel eens gesteld. Maesen bewijst dat ze haar onderwerp beheerst, de uittekening van de personages is zeer realistisch en de dialogen levendig. Een vlot lezend, sfeervol, en toch nooit melodramatisch boek, waarin elk woord zijn belang heeft.

 

Boeken melden voor de lezers van congo 1960Uw boek melden in de rubriek boeken ?

Stuur een tekst van minium 2 pagina's A4 bij voorkeur in een word document.

Stuur ook een afbeelding van je cover en achterflap van je boek via mail naar : congo-1960.

Bericht voor de uitgevers en of auteurs.

 

Boeken congo 1960Heeft U een interessant boek gelezen ?

Stuur ons uw info en of link door via mail of sociale media.

Of stuur ons uw opinie over het boek en beveel deze aan onze lezer van de website.

mail : congo-1960

Dat is alles ..