Romans met als thema Congo

Zoon in Congo

Zoon in Congo

Auteur : Leen van den Berg (Rotselaar) is schrijfdocente in Vlaanderen, Zuid-Afrika en Suriname. Ze heeft al 15 jeugdboeken op haar naam staan, Mwana Congo is haar eerste roman voor volwassenen. Hiervoor ontving ze een schrijversbeurs van het Vlaams Fonds der Letteren. Leen van den Berg bevestigt haar schrijftalent met dit beklijvend drama dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de Congolese rubberplantages. Ondanks het feit dat hij in een weeshuis woont, ziet de toekomst van Elias er best goed uit. Tot zijn moeder hem komt ophalen. Zielsgelukkig is hij. Dan blijkt dat zijn zieke moeder hem van school haalt; ze wil eerder een extra kostwinner dan haar zoon. Na de dood van zijn moeder gaat Elias op zoek naar zijn onbekende vader. Zo komt hij terecht op een van de kolonievaarders naar Congo. Hij maakt er kennis met August, die hem de kneepjes van het vak leert, en met Nbele, een zwarte slaaf met wie Elias bevriend raakt. Zoon in Congo is een aanklacht tegen de blanke wereldvisie in de koloniale tijden. Elias en August vechten tegen het heersende superioriteitsgevoel. Kunnen ze hun omgeving doen inzien dat het allemaal anders moet?

 

Hoe zwart is de duivel ?

 

Hoe zwart is de duivel

In de namiddag van 16 januari 2001 doodt lijfwacht Rachidi de Congolese president Laurent-Désiré Kabila. Een minuut later krijgt de jongeman zelf een nekschot. Enkele medestanders van de president stellen alles in het werk opdat Joseph Kabila zijn vader zou kunnen opvolgen.

Ze krijgen steun uit verschillende hoek. Doctorandus Koen geraakt in Kinshasa verstrikt in het net van intriges. Hij vlucht doorheen Congo en creëert zijn eigen Heart of Darkness.

Hans Declercq (1976) is coauteur van In de schaduw van Saddam. Het Koerdische experiment in Irak. Hij werd tweemaal laureaat van de Ward Ruyslinck-prijs voor kortverhalen. Hoe zwart is de duivel? is zijn romandebuut.

 

 

De droom van de Ier.de droom van de ier

Mario Vargas Llosa (Peru, 1936) is een van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse schrijvers van deze tijd.

 

Zijn romans staan bekend om hun politieke en gewelddadige sfeer en hun aandacht voor het morele verval van de maatschappij.

 

Via kranten mengt Vargas Llosa zich geregeld in het maatschappelijk debat en in 1987 was hij kandidaat voor het presidentschap in Peru.

 

 

 

Info

Ook op het internet gelden de auteursrechten. Werken die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals tekeningen, foto's, muziek, film en software, mag u niet verspreiden via het internet zonder de uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
Een auteur van een programma kan de namaker van zijn werk strafrechtelijk laten vervolgen, maar dat kan alleen als het namaken kwaadwillig of bedrieglijk is gebeurd. Niet alleen de namaker is strafbaar, ook wie namaakprogramma's voor handelsdoeleinden verkoopt, in voorraad heeft voor verkoop of invoert in België, overtreedt het auteursrecht.
Delcol Martine