SiteLock
Livre du mois Le Petit futé Kinshasa 14,95 € Communiqué de presseGuide Kinshasa 2017 (petit futé)Neocity
Boek van de maand Zoon in Congo 15% korting + gratis verzending Zoon in Congo Lanoo Uitgeverij
   Webmasters Delcol Martine Eddy Van Zaelen De webmaster Delcol MartineEddy Van Zaelen
  Helpt U mee en stuur je ons uw boeken in ruil voor een publicatie op de site  Sponsor Site
Kasai Rencontre avec le roi des Lele Kasaï , rencontre avec le roi Prix exclusif Grâce a Congo-1960 Sans limite de temps 29.80 € frais de port inclus  -Editeur Husson
L'état indépendant du congo a la recherche de la vérité historiquecongo 1957-1966 TémoignageLes chemins du congoTussen vonk en omroep , draadloze communicatie in België en CongoLeodine of the belgian CongoLes éxilés d'IsangiGuide Congo (Le petit futé)Congo Ya Kalakala, avec mes remerciements a Mr Paul DaelmanCongo L'autre histoire, avec mes remerciements a Charles LéonardL'Héritage des Banoko , avec mes remerciements a Mr. Pierre Van BostL'année du Dragon avec mes remerciements a Mr Eddy Hoedt et Mr Peeters Baudoin

CULTUUR in Congo

Geschiedenis Tijdschrift Band :

congo 1960 image foto sans titre

In mei 1942 richtten de Vlamingen in Congo een eigen cultureel maandblad op als reactie tegen de hegemonie van de Franse taal in Congo. De reactie van de Franstaligen was hevig, maar het tijdschrift kon rekenen op steun en bescherming van A. Ryckmans, de Franssprekende Antwerpenaar gouverneur-generaal en van Albert de Vleeschauwer, de minister van koloniën.

Band verzette zich tegen de verdrukking van de Vlaamse cultuur in Congo. Men deed dat zonder het Belgische establishment aan te vallen om te verhinderen dat de Congolezen zouden profiteren van de tweespalt.

Band groeide uit tot motor van het Vlaamse socio-culturele verenigingsleven in de kolonies.

Na de oorlog werd er beroep gedaan op Vlaamse, Nederlandse, Zuid-Afrikaanse, Indonesische, Australische en Amerikaanse medewerkers. Men publiceerde zowel essays en poëzie als bijdragen over etnologie en muziek. , ..

 


 

Kongolese kunst in 1908-1958 (bron de goede pers averbode)Ook Congolezen zijn kunstenaars

Uitreksel uit het tijdschrift Kongo Album 1908-1958
uitgegeven in 1958 Goede Pers Averbode

Met het riet en de vezels van raffiapalmen

maken de inboorlingen kunstige matten, manden, schotels en allerlei afsluitingen voor hun hutten. Hun oude schilden zijn ware meesterstukken van vlecht- en matwerk, evenals de hoofdtooisels en hoeden van de stamhoofden. Wie eens de decoratieve hutten van de Mangbetu gezien heeft, vergeet ze nooit.

Ook bij andere sierkunsten als smeedwerk, borduren en inlegwerk vinden we bewijzen van hun kunstenaarstalenten, hun onuitputtelijk geduld en hun bewonderenswaardige vakkennis. Dit alles getuigt van een smaak, die voor deze van de volkeren met beschaving niet moet onderdoen.

 

Bijna alle Congolezen houden dolveel van muziek en honderden inlandse liederen werden reeds door de missionarissen opgetekend en bestudeerd. Het voornaamste voor hen is niet de melodie, maar wel het ritme. De uitvoering geschiedt met de meest verscheidene instrumenten, gaande van gongs, tamboerijnen, klokken in hout en ijzer, ivoren trompen, tamtams, lieren, mandolines, xylofonen tot het eenvoudige klappen met de handen.  Zij kennen oorlogszangen, geboorte- , wieg- en dodenliederen. De Congolezen  zingen en improviseren zeer gemakkelijk. Komt de maan op, dan danst gans Kongo, begeleid door de muziek van de meest vreemdsoortige instrumenten. Maar alle gelegenheden worden te baat genomen om te dansen. Zij verwelkomen de maan al dansend, dansen om het bezoek van een groot stamhoofd, dansen bij dood en bij oorlog, bij geboorte en besmettelijke ziekten. Meestol dansen de mannen en de vrouwen afzonderlijk en de mannen dragen dan hun mooiste maskers.

Eigenlijk bestaat er geen letterkunde bij de Congolezen. Toch houden ze van toneelspelen en er zijn dikwijls zwarte redenaars die op zeer prettige manier aan hun stamgenoten sprookjes kunnen vertellen en uitbeelden.