Congo Belge

Zijn verleden en evolutie

Logo Congo-1960

© Info Vrijwilligerswerk in Congo

vrijwilligerswerk op uw maat

Meld uw vereniging hier

2016-2017


Mama Lufuma

15 November, 2016

Met Lieve De Keyzer Een band tussen België en Bas-Congo

Beste vrienden,

Het is alweer drie maanden geleden dat wij, Hyppo, Lieve, Nahima en Ilse, naar Congo gingen. En we kunnen tevreden terugblikken. We kwamen terug met een grote "to do" lijst, zowel voor ons als voor onze vrienden in Matadi, en die is nu ongeveer rond.

In een notedop: er wonen nu 6 jonge alleenstaande mama's met hun 8 kindjes in ons opvanghuis. Drie ervan gaan naar school, drie andere volgen een opleiding tot naaister, die we zelf organiseren in de leefruimte van het opvanghuis. Ook de waterbron en de kinderbibliotheek zijn een succes. Alles "bolt" dus redelijk goed in Matadi en we kunnen stilaan aan nieuwe projecten beginnen denken… rust roest, zeggen ze immers! Wat deden we zoal in Congo?

We hebben veel gepraat, gediscussieerd en afspraken gemaakt. Zowel met onze vrijwilligers in Matadi als met de meisjes die in het opvanghuis wonen. We hebben gepraat over huisregels, discipline, gezonde voeding, hygiëne en orde, kinderen opvoeden,… We hebben nieuwe spullen voor het huis gekocht en de voorraden aangevuld. Maar ook plezier gemaakt, gelachen, gedanst en met de kindjes gespeeld. We hebben ook vele andere projecten, coöperaties, ziekenhuizen en weeshuizen bezocht, huisbezoeken gemaakt en contacten gelegd, kortom ideeën opgedaan voor toekomstige projecten. Onze kinderbibliotheek werd opgestart met een opendeurdag, en we bereidden de opstart van het naai-atelier voor.

Meer info via de site van Mama Lufuma


Voedselzekerheidsproject in Lulingu

28 September, 2016

INLEIDING

Lees verder via het word document zie bijlage

 

Om de voortuitgang van het voedselzekerheidsproject in Lulingu, gesponsord door de verbroedering tussen de Sint Stefaan parochie van Eigenbraken - België en de Sint Barbara parochie van Lulingu - DRC, en andere projecten van deze koppeling op te volgen, hebben we een week in Lulingu doorgebracht, van dinsdag 1 tot en met dinsdag 8 december 2015. Deze opdracht had de volgende doelstellingen:

website te bekijken via deze link : lulingu.afrikblog.com

1. BELANGRIJKSTE DOELSTELLINGEN VAN DE OPDRACHT

1.1 een schatting maken van de oogstopbrengst van elke zaad distributie operatie

1.2 de teruggave doorvoeren, door de begunstigden, van de door hen ontvangen voorschotten van zaden ( pinda's, maïs en bonen ) na de oogst , en aldus hun autonomie bevorderen

1.3 moestuinzaden uitdelen

1.4 vakkundige opleiding van viskwekers

1.5 Cavia's naar Lulingu overbrengen En bij deze gelegenheid, ook informatie verzamelen over de voortuitgang van de bouw en andere activiteiten i.v.m. de lagere school te Masuku

2. MILIEUCONTEXT

De context van het btrokken milieu wordt gekenmerkt door een relatief rustige veiligheidssituatie in sommige gebieden waar onze projecten worden doorgevoerd, waaronder de omgeving van de banen Tchonka- Lulingu en Tchonka-Milenda -Kachungu. Het blijft gespannen in de regio's waar de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo aanwezig zijn, terwijl het onzeker blijft in de andere regio's met inbegrip van de as Lulingu - Mankulu -Nyambembe om rede van de aanwezigheid van lokale rebellen, namelijk de gevreesde "Raia Mutomboki", die de bevolking afpersen en de landbouwers angstig maken. Deze onzekerheid laat ons niet toe om in die streken ons project door te voeren. .3.

GEREALISEERDEACTIVITEITEN

3.1 Schatting van de oogst opgebracht door de plantaardige zaden die werden verdeeld. We hebben kunnen nagaan dat sommige begunstigden al zijn beginnen oogsten. Zo werden al heel wat rijpe pinda's en bonen geoogst. Maïs en een deel van de verdeelde aardnoten en bonen zijn nog niet volwassen, maar zullen dit wel binnenkort zijn. Wat de beschikbare productie betreft, kan de evaluatie ervan worden beschouwd als zeer positief aangezien de begunstigden die al geoogst hebben, ons hebben gezegd dat de productie tien keer de hoeveelheid van het ontvangen zaad beloopt. Deze situatie werd al waargenomen in verschillende gebieden, maar de volledige oogst zal tijdens de maand december plaats vinden. Onderstaande beelden tonen stapels van geoogste pinda's. .....

12-Sep-2016 - Info ontvangen via facebook groep "Passé et évolution du Congo"

 

Mark Van de Woestijne is enkele dagen geleden teruggekeerd uit Congo, na een toeristisch- en werkbezoek in Katanga voor Memsaada, dat staat voor 'zorg voor de gezondheidszorg in Congo'.

Via Lubumbashi eerst naar Kamina geweest, waar Memsaada deelneemt aan de inrichting van een kleine, gloednieuwe universiteitskliniek van Unikam.

Een deel van hun medisch materiaal was reeds aangekomen en wordt weldra geinstalleerd.

Daarna hospitaalbezoeken aan Kapolowe aan het Tshangalelemeer, welbekend bij de Lushois, en Lubudi.

Ook daar wordt de medische verzorging met Memsaada-materiaal opgewaardeerd.

In Likasi steunen zij Amka Kijana (ontwaak jongere), die bij jongeren (20% seropositieven!) aan preventie doet tegen HIV, Aids en soa's.

In Lubumbashi krijgt Maman Maguy van Centre Balou alle hulpmiddelen voor haar fysiek en mentaal gehandicapte jongeren. Eveneens in Lubumabshi zijn wij in Wote Pamoja samen met Artsen zonder Vakantie begonnen een werkplaats in te richten, waar prothesen en orthesen voor de hele Katangese regio kunnen gemaakt worden.

De vrijwilliger dokters van Memsaada hebben dank aan Palma Okapi Tours in Lubumbashi ook genoten van enkel toeristische bezoeken aan dorpen, mijnen, meren en rivieren met prachtige watervallen met als hoogtepunt een dagje in Kiubo Lodge met zicht op de mooiste watervallen van Congo met een breedte van 100 m en een hoogte van 60 m

August 6, 2016

Nieuwsbrief Mercy Ships : Mercy Ships bereidt zich voor op de nieuwe missie in Benin (W-Afrika). Ook in Benin zullen weer vele patiënten zich melden voor een levensnoodzakelijke medische behandeling. Een JA als antwoord krijgen is voor de meesten de allerlaatste hoop; voor sommigen zelfs het verschil tussen leven of dood. Samen met u hopen we weer duizenden mensen te kunnen helpen. Blijf hen alstublieft steunen!

July 7, 2016

Kisangani VZW

Geachte, Hierbij voeg ik het nieuwe nummer 56 van ons tijdschrift BOYOMA van KISANGANI VZW. Ik hoop dat het u kan boeien. Indien u dit niet meer wenst te ontvangen, of indien u ons tijdschrift in gedrukte vorm wenst laat het dan gerust weten, we houden er rekening mee. Indien u vroegere nummers wenst te ontvangen laat het dan ook weten. Met vriendelijke groeten, Manja Gevaerts