Kinder- en jeugdboeken

Zoals de Zee een Zandkasteel - auteur Jessy Maesen

 

Biographie Jessy Maesen:

Ik werd geboren op 22 november 1949, studeerde Romaanse filologie aan de KUL, ben getrouwd met Roger Knaepen met wie ik drie kinderen heb en woon sinds 1999 in Heers. Toen ik vier jaar was, vertrok ik met mijn ouders naar Congo. Daar leerde ik schrijven en lezen… in het Frans. Er ging een wereld voor mij open: lezen en schrijven werden een dagelijkse bezigheid. Ik had er echt nood aan om mijn eigen wereld te 'herscheppen'.

Maar al die schrijfsels van me belandden steevast in een la. Tot mijn echtgenoot en kinderen mij vroegen waarom ik in het Frans bleef schrijven. Daar was ik nog nooit blijven bij stilstaan. En toen ben ik beginnen vertalen wat ik had geschreven kort nadat we in 1960 uit Congo terugkwamen: mijn herinneringen aan mijn kinderjaren (dus geen fictie).

Het resultaat vonden de kinderen zo interessant dat ik daar een roman (wel fictie dus) van heb gemaakt en op hun aandringen heb ik die tekst naar de uitgeverij Zuid & Noord gestuurd.

Zo werd in 1994 mijn eerste boek geboren: 'Zoals de zee een zandkasteel'.

In 1996 volgde, bij dezelfde uitgeverij, 'Incubi', een wat mysterieus verhaal over mensen die energie aftappen bij hun medemensen. In 1999 gaf Zuid & Noord mijn 'Een boom voel ik mij' uit, een incestverhaal geïnspireerd door het dagboek van een van mijn leerlingen.

In Antwerpen, waar we destijds woonden, staat een huis dat me toen fel intrigeerde.

In 1997 'infarcteerde' (zo zeggen dokters dat!) Roger.

Dat accident en dat huis zijn het vertrekpunt geweest voor de roman 'De ivoren toren' die in 2001 verscheen.

In 2004 verscheen 'Marraine', mijn herinneringen aan mijn grootmoeder, een bewerking van een tekst die ik 1983 in het Frans schreef vlak na haar overlijden.

Tussendoor, in 2000, heb ik samen met anderen (waaronder onze zoon Hendrik) een bundel korte verhalen en gedichten uitgegeven: 'Tropengeur en regenbogen'.

In 2007 verscheen bij Free Musketeers 'In de schaduw van de moerbeiboom' een verhaal geïnspireerd door het prachtige Haspengouw, de streek waar ik woon sinds 1999.

En in 2009 kwam bij dezelfde uitgever 'Bruce, 17 maanden uit mijn leven' uit, geschreven in samenwerking met mijn zus Bie: het dagboek van haar kater.

 

 

De Kleuren zijn weg - auteur Katrien Baert

 

De Kleuren Zijn Weg - auteur Katrien BaertDit boek schetst het verhaal van Maude, geboren en getogen in Congo. Andere verhalen over Congo hebben het meestal over het leven van de Congolezen of de oud-kolonialen. Dit boek behandelt de emotionele kater die kan volgen op de ontworteling waarmee de kinderen van expats, in dit geval Maude, geconfronteerd worden en vraagt erkenning voor deze problematiek. Congolese Maude, zo noemt de familie van Maude het blanke meisje, dat opgroeit in een Belgisch gezin, maar tegelijk in een Congolese wereld vol mogelijkheden en tegenstellingen. Het leven van Maude bestaat uit naar school gaan, met vrienden zwemmen in rivieren vol krokodillen en dansen op feestjes. Dit unieke tienerleventje wordt echter geregeld verstoord door de groeiende spanningen in dit verscheurde land. Wat zal er gebeuren als op een dag de confrontatie tussen de milities ten top stijgt?

 

 

Zwerftocht door Afrika, De ontdekkingsreis van Alexandrine Tinne

 

Zwerftocht door Afrika, De ontdekkingsreis van Alexandrine Tinne Sunny J. Jansen, met illustraties van Danker Jan Oreel

 

Alexandrine Tinne (1835-1868) is een rijke dame uit Den Haag. In plaats van braaf te trouwen, reist ze met haar moeder door Europa. Op een dag belanden de dames in Egypte, waar ze een boottocht over de Nijl maken. Alexandrine raakt gefascineerd door de rivier en besluit op zoek te gaan naar de bron van de Nijl. Het is nog niemand gelukt om deze bron te vinden. Vastbesloten zet Alexine haar eerste expeditie op. Ze neemt maar liefst 32 kisten met Nederlandse meubels mee! Kasten, tafels, stoelen, spiegels en boeken: alles wil ze bij de hand hebben. Zelfs haar loodzware smeedijzeren bed moet mee. De expeditie is het begin van een avontuurlijke reis door de onontdekte woestijnen, oerwouden en moerassen van Afrika. Zal het de dames uit Den Haag lukken om de raadselachtige bron van de Nijl te vinden?

 

Fragment
Alexandrine drukt haar neus bijna op de kaart. 'Zie je dat? Het lijkt wel of de Nijl zich vertakt in een heleboel kleine riviertjes. Ze krioelen zo op de kaart dat je bijna niet kunt zien hoe al die watertjes precies stromen.' Osman stoot haar aan: 'Misschien komen we wel bij de bron van de Nijl!' Alexandrine straalt. 'Stel je toch eens voor dat wij de bron van de Nijl ontdekken! Of zouden er meerdere bronnen zijn? Er is tenslotte een Witte Nijl en een Blauwe Nijl die samen de grote Nijl vormen!' ...

 

 

Titel : Zo voelt het in Afrika - Auteur : Xavier Deneux

 

Titel : Zo voelt het in Afrika - Auteur : Xavier Deneux 16 pagina's - prijs 11,95 - 0 - 6 jaar

Ga je mee naar de Savanne? Sla dit boek open en alle dieren komen voorbij. Je leert hoe ze geboren worden, wat ze eten, welk geluid ze maken, en…je kunt ze zelfs aaien!

Eindelijk een non-fictieserie die daadwerkelijk is ontwikkeld voor de allerkleinsten. Zelfs peuters kunnen al genieten van de dieren die voorbijkomen in Zo voelt het in Afrika.

Belangrijke elementen van deze serie zijn de interactiviteit en het aanraken, waardoor de dialoog met het kind vanzelf op gang komt. De thema's die in deze delen aan bod komen blijven kinderen boeien. Voor de kleinste peutertjes zullen de frisse illustraties een eerste kennismaking met de dieren in Afrika zijn, terwijl kinderen vanaf een jaar of drie de korte stukjes informatie - precies afgestemd op de doelgroep - al tot zich kunnen nemen. En omdat peuters de wereld om zich heen niet alleen ontdekken met hun ogen maar ook met hun vingertjes, is er op elke bladzijde iets om aan te raken: de manen van de leeuw of de harde schubben van de krokodil 

Recensie

 

Helemaal geweldig vinden mijn kinderen dit voel-boek. Mijn dochter van 2 jaar is voornamelijk bezig met het voelen van de dieren. Vooral de dieren met zachte haren, vind ze heerlijk om te voelen. Maar ook de krokodil met zijn schubben vindt ze erg interessant. Mijn zoon van 4 jaar is erg geïnteresseerd in de dieren zelf. Dus bij hem lees ik het hele boek voor. Zo leer je in dit boek onder andere hoe leeuwen hun prooi aanvallen, dat krokodillen wel 50 eieren leggen, hoe een olifant zichzelf wast en nog veel meer. Mijn zoon vraagt ook echt door over die dieren. Dat maakt het voorlezen extra leuk.

Behalve dat ze de dieren in dit boek kunnen voelen, staan er ook flapjes in. Dit zorgt voor net dat beetje extra in dit toch al superleuke boek. De illustraties zijn levendig, kleurrijk en prachtig getekend. Zo voelt het in Afrika zal hier nog vaak van de boekenplank gehaald worden. De combinatie van voelen, flapjes en super mooie tekeningen zorgen voor een prachtig leerzaam boek. Een echte aanrader dus!

 

 

 
Titel : Slavenhaler

 

Titel : Slavenhaler

De auteur schreef ons het volgende eind juli 2015 : Vandaag de derde herdruk in een maand tijd. Nu van 'Slavenhaler' - de zesde druk verschijnt. Volgens velen mijn mooiste boek ! Hoogstwaarschijnlijk dit jaar genomineerd als bestseller !!

 

Auteur : Rob Ruggenberg

 

Tyn gaat op zoek naar het enige familielid dat hij nog heeft: zijn halfzusje Obaa. alles wat hij over haar weet is dat ze in een dorp aan de Afrikaanse Slavenkust woont. Ze is door zijn vader verwekt bij een Afrikaanse slavin. Tyn wordt scheepsjongen op een schip dat naar Afrika vaart om slaven in te kopen, en weet het dorp te vinden.Maar Obaa is verjaagd naar het binnenland en moet zich daar verdedigen tegen woedende krijgers, sluwe tovenaars en wrede slavenhandelaren. Vinden Tyn en Obaa elkaar?

Misschien komt het door zijn journalistieke achtergrond, maar het lukt Rob Ruggenberg uitstekend om de lezer zowel te informeren over hoe het eraan toe ging in de tijd dat ook Nederlanders actief waren in de slavenhandel van West-Afrika naar Amerika, als te boeien met een onderhoudend en spannend verhaal. Het duurt even om in het verhaal te komen en het uitgangspunt lijkt misschien gezocht: een Nederlandse jongen, Tyn, gaat op zoek naar zijn halfzus, Obaa, die zijn vader bij een Afrikaanse vrouw heeft verwekt. Maar al snel krijgt het boek vaart en het uitgangspunt is niet storend dominant. De belevenissen van Tyn en Obaa, lange tijd als twee gescheiden verhaallijnen, volgen hun eigen geloofwaardige dynamiek van opeenvolgende gebeurtenissen. Zeer geschikt voor de onderbouw van de middelbare school. Qua thema vergelijkbaar met 'Marijn bij de lorredraaiers', maar veel leesbaarder geschreven.

 

Pluspunten: Fantasierijk, Leerzaam, Spannend

 

Titel : Het grote boek van Akimbo in Afrika - à 9 jaar

 

304 pagina's - 9 - 12 jaar -

Auteur: Alexander MacCall Smith, MacCall Smith, Alexander

Illustrator : Hugo van Look

Spannende avonturen met wilde dieren in een Afrikaans natuurreservaat

Akimbo's vader is ranger in een Afrikaans natuurreservaat en soms mag Akimbo hem helpen.

Daardoor weet hij veel over de bescherming van wilde dieren en over de verschillende bedreigingen door de mens. Hij is dapper en vindingrijk en verzint steeds een oplossing voor de problemen die in natuurparken voorkomen. Hij bindt de strijd aan met olifantenstropers, redt babykrokodillen en helpt boeren in de omgeving als hun vee wordt opgegeten door een leeuw.

Deze spannende verhalen nemen Nederlandse kinderen mee van de vlakke polders naar de Afrikaanse savanne. De avonturen en de dadendrang van Akimbo spelen in op het verlangen van veel kinderen om een belangrijke rol te vervullen op aarde en iets te doen ter bescherming van wilde dieren.

 

 

Titel : En Yanda bleef zingen

 

Auteur : Riet Vanloo - jeugdboek 11+

126 pagina's - prijs 12 € verzending 3 euro;

Elina is met vakantie bij haar zus in Congo. Ze kijkt haar ogen uit, want het leven is er helemaal anders.

De dorpelingen beschouwen blanken als een bezienswaardigheid. Bovendien verzetten ze zich amper tegen de dood. Toch zijn het erg levenslustige mensen. Elina heeft bewondering voor Yanda, een verpleegster die de hele dag loopt te zingen. Bij haar terugkeer krijgt Elina een schildpadje mee, een zinderend stukje Afrika. Thuis bekommert ze zich om haar beste vriendin Mina, die erg ziek is.

Als het schildpadje doodgaat en later ook haar vriendin, denkt Elina terug aan de woorden van Yanda. ´Wat dood is, leeft niet meer. Maar het hééft geleefd. Dat is belangrijk.

Het heeft geleefd, en je hebt het geweten. Je hebt het gekend. Je hebt er iets voor gedaan. Mooi toch?´ Deze gedachte staat centraal in dit hoopvolle verhaal.

 

 

Titel : Wonen er Beren in Afrika

 

Auteur : Satomi Ichikawa

32 pagina's - prijs 14 € - 0 tot 3 jaar

 

Maalik woont met zijn familie in een klein dorpje op de savanne in Afrika. Op een dag rijdt een jeep met toeristen het dorp binnen. Als de mensen uitstappen, ziet Maalik dat er een klein meisje bij is dat in haar armen een pluchen beer heeft.

Zo'n dier heeft hij nog nooit gezien! Als Maalik ontdekt dat het meisje haar beertje bij het vertrek vergeten is, rent hij dwars door de savanne heen om haar het beertje te brengen. Zou Maalik nog op tijd komen?

 

 

SiteLock
share this - partager le site - deel dit document

About Us | Contact | Privacy | Copyright | Agenda  
Ook op het internet gelden de auteursrechten. Werken die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals tekeningen, foto's, muziek, film en software, mag u niet verspreiden via het internet zonder de uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Delcol Martine