SiteLock
Livre du mois Le Petit futé Kinshasa 14,95 € Communiqué de presseGuide Kinshasa 2017 (petit futé)Neocity
Boek van de maand Zoon in Congo 15% korting + gratis verzending Zoon in Congo Lanoo Uitgeverij
   Webmasters Delcol Martine Eddy Van Zaelen De webmaster Delcol MartineEddy Van Zaelen
  Helpt U mee en stuur je ons uw boeken in ruil voor een publicatie op de site  Sponsor Site
Kasai Rencontre avec le roi des Lele Kasaï , rencontre avec le roi Prix exclusif Grâce a Congo-1960 Sans limite de temps 29.80 € frais de port inclus  -Editeur Husson
L'état indépendant du congo a la recherche de la vérité historiquecongo 1957-1966 TémoignageLes chemins du congoTussen vonk en omroep , draadloze communicatie in België en CongoLeodine of the belgian CongoLes éxilés d'IsangiGuide Congo (Le petit futé)Congo Ya Kalakala, avec mes remerciements a Mr Paul DaelmanCongo L'autre histoire, avec mes remerciements a Charles LéonardL'Héritage des Banoko , avec mes remerciements a Mr. Pierre Van BostL'année du Dragon avec mes remerciements a Mr Eddy Hoedt et Mr Peeters Baudoin

Artikels van de auteur Eddy Hoedt

 

1964 Stanleystad

 

 

 

 

De militaire operatie voor Stanleystad 1964

 

De zegetocht van het A.P.L. De opmars van de strijders van het «Armée Populaire de Libération» (A.P.L.) richting Zuid-Katanga en Kamina enerzijds, de ontruiming van Stanleystad door het «Armée Nationale Congolaise» (A.N.C.) begin augustus '64 anderzijds zijn beslissende momenten voor de verdere onderhandelingen tussen de Congolese centrale regering en het «Conseil National de Libération» (C.N.L.), de pilootbeweging van de rebellen. Op dat moment komen volgende invloeden duidelijk naar boven:

 

Lees meer via deze link

 

 


 

 

Stanlaystad en Paulis Stanleystad en Paulis 1964

In december 1964 publiceert het dagblad «Le Rappel» onder de titel «Avec les paras à Stan et Paulis» een artikelenreeks, gebaseerd op notities uit het velddagboek van een officier der «Groene Mutsen», luitenant Léopold HENROT. Het resultaat is een beknopt, maar niet minder interessant relaas over de interventie van onze paracommando's in de Congolese Oost-provincie in november 1964. Het is vooral opmerkelijk om hierin het traject te volgen van – zoals paracommando-officier Henrot het zelf zegt de «groentjes» naar doorwinterde gevechtssoldaten. Een evolutie die zich in pakweg in enkele dagen afspeelt. Niet vergeten dat meer dan 80% van de manschappen uit dienstplichtige paracommando's bestonden [*] en dat de verliezen onder de Belgische militairen relatief laag lagen, ondanks het zeer hachelijke van hun onderneming : 3 doden (2 para's en 1 militair van de transmissieploegen van de luchtmacht) en 11 min of meer ernstig gewonden. Hieruit blijkt trouwens ook het nut van de harde, veeleisende paracommando-opleiding tijdens de vorming tot elites-soldaat. Ook nog even vermelden dat de Israëli's hun reddingsoperatie «Thunderball» (4 juli 1976 in Entebbe, Oeganda) grotendeels baseerden op deze Belgische operatie. Kolonel André Closset schrijft in zijn boek «Les Compagnons de L'Ommegang» (mei 1995): «Het verschil met de "Draakoperaties" ligt hem in het feit dat bij hen [de Israëli's] de exacte plaats gekend was waar de gijzelaars zich bevonden. (…) In Stan waren de locaties waar de blanke gijzelaars werden vastgehouden niet gekend, lag het eigenlijke doel op 5 km van een met olievaten en autowrakken gehinderde landingszone en zat men opgescheept met geduchte, fanatieke en gedrogeerde rebellen als tegenstander.» In de rand hiervan nog even vermelden dat de Belgische operatie op diverse internationale militaire scholen als "schoolvoorbeeld" in het lessenpakket werd opgenomen. Op 1 december landen de paracommando's terug op Belgische bodem en worden er door de bevolking geestdriftig onthaald.

[*] Tot het opschorten van de legerdienst (1994) deden de paracommando's – toen hoofdzakelijk gerekruteerd uit dienstplichtigen – een eerste termijn van 12 maanden als milicien, aangevuld met 3 bijkomende maanden als B.V.K.T. (Beroepsvrijwilliger Korte Termijn).

 

lees verder

 


 

15 december 1964

Dank U jongens

Uit het militair tijjdschrift "Onze Macht"

congo 1960 image foto sans titre