SiteLock
Livre du mois Le Petit futé Kinshasa 14,95 € Communiqué de presseGuide Kinshasa 2017 (petit futé)Neocity
Boek van de maand Zoon in Congo 15% korting + gratis verzending Zoon in Congo Lanoo Uitgeverij
   Webmasters Delcol Martine Eddy Van Zaelen De webmaster Delcol MartineEddy Van Zaelen
  Helpt U mee en stuur je ons uw boeken in ruil voor een publicatie op de site  Sponsor Site
Kasai Rencontre avec le roi des Lele Kasaï , rencontre avec le roi Prix exclusif Grâce a Congo-1960 Sans limite de temps 29.80 € frais de port inclus  -Editeur Husson
L'état indépendant du congo a la recherche de la vérité historiquecongo 1957-1966 TémoignageLes chemins du congoTussen vonk en omroep , draadloze communicatie in België en CongoLeodine of the belgian CongoLes éxilés d'IsangiGuide Congo (Le petit futé)Congo Ya Kalakala, avec mes remerciements a Mr Paul DaelmanCongo L'autre histoire, avec mes remerciements a Charles LéonardL'Héritage des Banoko , avec mes remerciements a Mr. Pierre Van BostL'année du Dragon avec mes remerciements a Mr Eddy Hoedt et Mr Peeters Baudoin

Districten Gewesten en belangrijke centra's

Tussen de twee wereldoorlogen in.

Katanga

 

klik op de kaart

congo 1960 image foto sans titre

 

Provincie Katanga

Hoofdstad : Elisabethstad (Lumbumbashi)

Districten

Steden

Gewesten

Tanganyika

Albertstad

Albertstad

Boudewijnstad

Kabalo

Congolo

Manomo

Opper lomami

Kamina

Bukama

Kabongo

Kamina

Kaniama

Malemba Nkulu

Luluaba

Jadotstad

Dilolo

Kapanga

Kolwezi

Lubudi

Sandoa

Opper Katanga

Kasenga

Kambove

Kasenga

Kipushi

Mitwaba

Pweto

Sakani

 

foto's Album : Panorama du Congo édité par le Touring Club de Belgique

Fascicule VIII : le Katanga par le Vice-Gouverneur Wangermée
Sous les hospice du S.M. Le Roi et sous le pratronage officiel du Ministère des Colonies
Cliché des établissement Malvaux - Imprimerie scientifique Charles Bulens
//provincie.congo-1960.be/#!album-7

 

Algemeen info anno 1936 (kijk op de franse versie informatie van 1948)

1

 

Enkele artikels over Katanga op onze site :

 

Province Katanga congo belgeKatanga Provincie Congo Album 1908-1958 :

En toch heeft de omtovering van die eerder kale vlakte in één reusachtig nijverheidsgebied geen vijftig jaren in beslag genomen. Het duurde vele, vele jaren eer men eigenlijk wat meer aandacht ging besteden aan de natuurlijke rijkdommen van de bodem van Katanga. De Belgische zakenlui geloofden niet aan de fabelachtige schatten, die in de grond zouden verborgen zitten.

De opbrengst van de Congolese mijnen was toen, in het jaar 1908, zeer armtierig. Tot de Belgische geologen ontdekten dat in Katanga over een afstand van 400 km lengte bij 100 km breedte de rijkste koperlagen van de wereld te vinden waren. Een honderdtal jaren geleden gebruikten de zwarten het koper reeds voor de vervaardiging van sieraden en geldstukken, maar het smelten van dit kopererts was het voorrecht van de tovenaar.

Vele stamgenoten wisten zelfs niet eens waar hun machtige geestenbezweerder dit gele metaal vandaan haalde...


La ferme de mon père au Katanga

 

« La Ferme de mon Père au Katanga », ce sont deux livres en un seul ouvrage : l'un illustre, l'autre explique l'Histoire réelle par rapport à l'Histoire officielle.

C'est l'histoire de son père, professeur de latin, arrivé en 1923 au collège d'Elisabethville au Congo-Belge.

 

Jean Bruynen La ferme De Mon Pere Au Katanga

(nog 1 boek beschikbaar te bestellen bij info(at)congo-1960.be

 


 

PROVINCE DU KATANGA anno 1948 Capitale Elisabethville

La population européenne s'élevait en 1946 à 11.585 habitants; les indigènes recensés à 1.166.678. La superficie est de 496.965 km, (densité :2,34). Le Katanga est, dans l'ensemble, un pays sablonneux au nord et argileux au sud, couvert de savane très arbustive avec de vastes clairières d'ou émergent des termitières. Au sud, la végétation est plus rare et très rabougrie. Nous y trouvons de beaux plateaux et quelques chaînes de montagnes.

La principale activité du Katanga est constituée par l’industrie minière, et l'exploitation du cuivre domine toute l'économie de la province du Katanga. Ajoutons-y l'étain, le cobalt, le radium, le manganèse, le niobium, etc.


 

1

InfoPersonnage-Koning Leopold-II.html

Toen  hij nog een jonge prins was en hertog van Brabant werd genoemd, stelde Leopold II reeds veel  belang in een kolonie. Niet dat hij België te klein vond. Maar hij voorzag dat er een tijd zou komen dat de inwoners van het kleine België geen werk meer zouden vinden binnen de grenzen van hun vaderland. De hertog redeneerde verder : België grenst aan de zee, Het heeft een grote havenstad, Antwerpen. Met andere woorden, de Belgen kunnen vrij en ongehinderd uitvaren naar alle landen van de wereld, in welk werelddeel ze ook zouden liggen.

 

 


 

1

“Onze grootste blunder: Wij hebben de zwarten onderschat” Een verhaal, vertelt met snel­treinvaart. Oog op de klok, want loods Van Cauter moet straks enige zeesche­pen naar de haven van Ant­werpen loodsen. Hoewel hij het niet had gepland, ziet het ernaar uit dat de Antwerpse haven zijn laatste bestemming is geworden. Van Cauter werd geboren in Den­dermonde, in Congo bleef hij vanaf 1953 pleisteren. Als hydrograaf, in staatsdienst. In 1960 hoorde hij, tij­dens een vakantie in België, dat de waanzin Congo te pakken had. Steeds in dienst van de Belgische staat, zij het dan minder afgete­kend naar buiten toe, was hij in 1961 en '62 in het Albertstad van het afgescheurde Katanga, direc­teur der Waterwegen. In 1963 veranderde zijn statuut. Hij werkte toen voor de Verenigde Naties; in Congo ONU genoemd. De dan­teske taferelen van de Simba­opstanden bleven hem niet bespaard.