Reizen naar Congo

Enkele reisverslagen of projectbezoek.

Congo 1960: bulletin periodique

Reizen - Voyage Congo


 

Reis Ann Lammens 2009

[link]

In februari ging Ann mee op Zuidreis naar Congo (zuid kivu) en Rwanda, graag hou ik jullie op de hoogte van de acties die Caraes op zich neemt. Ik ga in die 12 dagen een 10 tal projecten bezoeken en hoop met heel veel ervaringen terug te keren.

Een kindje gaat even haar gezichtje onder de kraan steken en komt met natte haartjes terug naar binnen geslopen. Een ander gaat met haar grote zus even naar buiten om een plasje te doen.  Ik zie een moedertje voor mij haar baby op haar benen leggen die ze op de bank voor zich heeft uitgestoken, teder dekt ze haar kleintje toe met een lakentje en aan haar andere kleintjes deelt ze koekjes uit, want die krijgen natuurlijk honger van al dat kijken naar les Blancs.  Er wordt ook een kindje gedoopt en dank zij de symbolen kunnen we de doop goed volgen, taal is hier onbelangrijk.
De gsm is ook hier ingeburgerd, af en toe gaat er eentje af en sommigen pronken echt met hun hebbeding.  De eucharistieviering doet echt deugd en het anderhalf uur vliegt om.
Kloddernat van het zweet keren we terug naar het klooster van de broeders dat niet veraf is. Al snel volgt een klein groepje kinderen ons en willen zo graag op de foto.  In de tuin van de broeders staat ons een heerlijk aperitiefje te wachten of een koele primus.


Reis Freddy Korthoudt

[link]

Na een koude douche, er is in Congo bijna nergens warm water, gaan we naar de eetzaal van de Procure voor het ontbijt. De Paters zijn al aan de tafel. Voor de bezoekers is er een aparte tafel en Alain en René zijn al beneden. We hebben brood, toast, choco, confituur, papaja met koffie of thee.

Na ons ontbijt gaan we naar een winkel in de buurt om een telefoonkaart en eenheden te kopen. We nemen een kaart van Vodacom en voor 10 USD beleenheden. Terug in de Procure gaan wij naar de pater overste, dat is nog een blanke, om geld te wisselen. We wisselen 30 USD in Congolese franken. Voor 1 USD krijgen we 920 FC.


Reis Alain Beguin

[link]

Wij laten Yangambi achter ons, onderweg naar Isangi via een weg dat met dat woord niet veel meer te maken heeft. Het is een 'piste' en op het einde komen wij aan een overzetboot dat ons aan de overkant van de Congostroom gaat brengen, naar Isangi. Hier is dan Isangi waarvan de bischop overleden is in de crash van de Hewa Bora Boeing 727, in Kisangani enkele dagen nadien. Wij nemen het middagmaal bij de zusters en stappen dan in onze motorboot(je) richting Basoko waar wij 's avonds in het donker aankomen, wat helemaal niet voorzien was maar wel door mijn GPS en ook dat van Freddy die ook ginder prima werkten. Wij wisten steeds waar wij waren. Gelukkig kende onze 'Kapitein' de stroom zoals zijn broekzak. Met dit bootje met een motortje van amper 40pk, je moet het maar doen, bijna twee uur met als verlichting enkel de sterren.


Reis Brigitte Bequet

[link]

Ik verliet Congo op de leeftijd van 2,5 jaar, in februari 1960. Zo klein en toch is er iets van Afrika in mij gebleven. Mijn vader, Jose Bequet, was in het leger (FP). Mijn ouders trouwden in Lisalain 1946 en verhuisden vaak tijdens hun Congoleze jaren. "In mijnen tijd” was het Stanleystad. Mijn hele leven heb ik horen vertellen over ‘le camp km10’ en de andere plaatsen waar ik niet geleefd heb, zoals Kindu en Gombari. Reeds vele jaren wilde ik er terug naartoe gaan omalles met mijn eigen ogen te zien. Na twee jaar onderzoek kwam er een konkrete einde aan deze zoektocht : een reis naar Kisangani, Yangambi, Isangi, Basoko en Lokutuvan 27 juni tot 07 juli 2011. Eindelijk!

De franstalige versie is te lezen via deze [link]

Brigitte Bequet vers Stanleyville : Allez vers les pages suivantes : Jour: 1 et 2 / Jour: 3 et 4 / Jour: 5 et 6 / Jour: 7 et 8 / Jour: 9 et 10 / Jour: 11 et 12 / Jour: 13 et fin)

Brigitte Bequet heeft 2 x een reis naar Congo gedaan telkens naar Stanleyville waar ze ons ook een verslag van heeft geschreven in het Nederlands


De eerste reis naar Congo in 1945. -

[link]

Auteur Paul Van Hee - Een reisverslag van 1945

13.10.45.

Op het vliegplein is het André die ik het langst zie staan, ook Pauleken onderscheid ik goed omdat die boven de haag staat. Als we opstijgen is het landschap gauw onder de laaghangende wolken verdwenen. Stijgen veroorzaakt geen eigenaardig gevoel en ik word niets gewaar. We vliegen 50  minuten boven een wolkendek  (er is dus niets te zien beneden) en dan klaart het op. We vliegen op 5000 meter  hoogte. Het is koud in het vliegtuig, vooral aan de voeten. Aan ieder vensterbankje ligt een micazakje met watte om in de oren te stoppen (voor het lawaai) alsmede een kartonnen doosje met fruit en twee sandwiches. Het fruit eet ik op de sandwiches niet. We vliegen in de vallei van de Saône, passeren Dijon en vliegen boven Lyon waar eveneens een vliegveld is (dat gebombardeerd is). Onder ons vliegen enkele vliegtuigen traag voorbij. We volgen nu de Rhône, het is een prachtig zicht. Nu beginnen we de Alpen te naderen. We vliegen op gelijke hoogte van de hoogste bergtoppen die we links van ons zien. Ze zijn met sneeuw bedekt en glinsteren in de zon


De Congoreis van senator Clays

[link]

Kortrijk heeft wel een Congoweg, een doodlopend zijstraatje van de Zandstraat - nu vooral gebruikt door fietsers als onderdeel van het Guldenspoorpad - leidend naar ettelijke hectaren spoorterreinen. Vroeger was daar de 'Congostatie', het goederen- en rangeerstation van Kortrijk. Die spoorweginfrastructuur werd ingericht in 1883. Op dat moment was daar in de Zandstraat de herberg Au Congo. Zelfs in zijn standaardwerk 'Het herbergleven in Kortrijk', kan Egied Van Hoonacker niet zeggen of het station genoemd is naar het café of omgekeerd.


Reis Mar del Plata

[link]

Van 13 tot 17 November 1946, met onze dank aan Rik Vanden Berk

Ter herinnering aan ’t vertrek van mijn broer Jozef Van Engeland.

Op Woensdag 13-11-46 om 3,15 uur stoomde de Mar Del Plata op volle kracht naar Congo

Bij Vlissingen (afzonderlijk briefje – meegegeven met de loods – zie verder) Dagboek van missionaris Jozef Van Engeland


Sabena vitrine anno 1948

photo : Manhattan vitrine New York d.d. 1948