Stipboeken over Kongo - Congo


Arsène Schrauwen in Congo

Arsène Schrauwen in Congo

In 1947 maakt Arsène Schrauwen de oversteek naar de toenmalige Belgische kolonie Congo om er zijn neef Roger Desmet te bezoeken. Roger is een halve zot die weliswaar de middelen krijgt om in de jungle, in ongerept gebied, een nieuwe stad op te richten naar zijn vormgeving en ideeën. Voorsmaakjes van dat Utopia, de "stad van de toekomst", zijn al te zien in Rogers extravagante woning. Daar leert Arsène ook Rogers vrouw Marieke kennen. Hij valt als een blok voor haar. De rest van het verhaal valt eenvoudig samen te vatten als: complicaties. Het bouwen van die ideale stad loopt niet als gepland en na een toenadering van Marieke houdt ze ineens de boot af. De indrukken die op Arsène inwerken, maken van hem tevens een andere man.

Het is vooral een strip in rood en blauw !


Kuifje in Kongo

Kuifje in Congo

In mei 2008 breekt er opnieuw een diplomatieke rel uit tussen België en Congo. Door zijn uitspraken over mensenrechten en corruptie komt minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in aanvaring met president Joseph Kabila. Merkwaardig genoeg kiezen De Guchts Franstalige coalitiepartners daarbij openlijk partij voor Kabila. Is dit een louter politiek meningsverschil binnen de federale regering, of speelt hier een cultuurverschil mee, mede bepaald door de taalstrijd? In Kuifje & Tintin kibbelen in Afrika kijkt auteur Evert Kets naar wat de Belgen, en de Vlamingen in het bijzonder, nog bindt met hun gewezen kolonie en mandaatgebieden in Centraal-Afrika (Congo, Rwanda, Burundi) en hoe ze met die erfenis omgaan. Hij neemt daarbij niet alleen de taaltoestanden in het koloniale verleden onder de loep, maar reikt ook ideeën aan voor een stabielere Grote Merenregio in de toekomst. Voor dit onderzoek maakte hij gebruik van diverse bronnen, gaande van de Europese en de Afrikaanse pers over academisch werk tot persoonlijke reiservaringen.


zongo in kongo

Zongo in Congo

Toen Marc Sleen veertien was, volgde hij zondagse tekenlessen aan de Academie van Sint-Niklaas. In 1938 verhuisde het gezin weer terug naar Gentbrugge. Marc Sleens vader overleed een jaar later en hierdoor werd het moeilijk voor het gezin om het hoofd boven water te houden. Zijn moeder moest zondags werken het werd steeds moeilijker om Marcs tekenstudie te betalen. De pas uitgebroken Tweede Wereldoorlog maakte de zaken er ook niet makkelijker op.

In 1945 huwde hij met zijn eerste jeugdliefde. Het koppel zou kinderloos blijven. In 1962 vertrok Marc Sleen op safari naar Afrika. Er zouden nog vele safari's naar dat contintent volgen. In de jaren '70 zou hij er dierenreportages maken voor de toenmalige BRT, waaronder 21 films van Allemaal Beestjes. In 1944 begon Marc Sleen als cartoonist bij De Standaard te werken waar ook mensen als Gaston Durnez en Marnix Gijsen actief waren. Deze krant werd na de oorlog De Nieuwe Standaard en in 1946 De Nieuwe Gids. Behalve cartoons maakte Sleen ook illustraties bij artikels, zoals landkaarten en procestekeningen. Hij tekende toen in Ons Volk de stripreeks: De Avonturen van Neus. In 1945 volgden De Avonturen van Piet Fluwijn en Bolleke en een jaar daarna Stropke en Flopke, Tom en Tony en Pollopof.


Terug naar kongo

Terug naar CONGO (info stripinfo.be )

Op sommige momenten is een mens zo blij als een klein kind dat een lolly krijgt. Het feit dat er een nieuwe Hermann in de stripwinkels ligt, is daar totaal niet vreemd aan. Hermann heeft altijd kunnen bekoren. Reeksen als 'Jeremiah', 'Commanche', 'Jugurtha' (ok, maar twee delen, maar toch) en one-shots als De Bloedbruiloft of Caatinga zijn dan ook in het collectieve geheugen van elk van ons blijven zitten. Maar dan bekijk je de cover net iets beter en zie je dat de zoon van Hermann, Yves H., het scenario van 'Terug naar Congo' heeft geschreven en bekruipt je het gevoel dat je bij vorige samenwerkingen ook had: zou het deze maal gelukt zijn?

België, eind jaren 1920. Het lijk van Evariste Brancard wordt uit het kanaal van Brussel gevist. Journalist Rémy Georget ontdekt dat zijn eigen oom Célestin, die zich in Congo heeft teruggetrokken, een band heeft met het slachtoffer. Hij overtuigt meneer Lingot, de conservator van het Museum van Belgisch Congo, om samen met hem in te schepen naar de kolonie en op zoek te gaan naar de vergeten oom. Maar aan boord van het schip wordt Lingot neergestoken en krijgt Rémy de schuld! Als het schip aanmeert in Congo slaagt hij erin te vluchten. Hij ontdekt dat de moorden te maken hebben met de vreselijke gewelddaden die de Belgische kolonisten onder Leopold II in Congo aanrichtten ... Hermann en Yves H. duiken in het Afrika van de jaren 1920 en in de zwartste bladzijden van de Belgische kolonisatie. Het resultaat is een beklijvende one-shot die tegelijk ook een echte hommage is aan de klassieke avonturenstrips van de jaren 1950 en 1960. Hermanns aangrijpende eerbetoon aan de grote avonturen van de gouden jaren van de Frans-Belgische stripgeschiedenis.


Congo Reis Mar Del PlataTitel : Hart Der Duisternis.

KLASSIEKER IN STRIPVORM

Conrad, Joseph (2011), Hart der duisternis (roman), 127p., paperback,

Veel grote romans werden de afgelopen jaren in stripvorm uitgegeven. In 2010 verscheen de beeldroman van Heart of Darkness door Joseph Conrad.

Hart der duisternis is het beklemmende verhaal van kapitein Marlows zoektocht naar de mysterieuze Kurtz, die macht en invloed over de lokale bevolking van Congo heeft verkregen. Marlows avontuur, dat tot in het donkere hart van Afrika voert, dwingt hem tot een cruciale bezinning op zijn eigen waarden en die van zijn door kolonialisme gedreven samenleving. De tekeningen zijn van Cartherine Anyango en de teksten van David Zane Mairowitz


Nero Mama Kali

Nero Mama Kali

 

Nadat Madam Pheip op safari in Oost-Afrika een toverdokter van de Masaï beledigt, verandert ze in de olifant Mama Kali. Marc Sleens Schotse boezemvriend Gordon Harvey krijgt een belangrijke rol in het verhaal als olifantenjager die tot inkeer komt en Mama Kali redt van de Masaï.

 


SiteLock
share this - partager le site - deel dit document

About Us | Contact | Privacy | Copyright | Agenda  
Ook op het internet gelden de auteursrechten. Werken die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals tekeningen, foto's, muziek, film en software, mag u niet verspreiden via het internet zonder de uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Delcol Martine