Stuur ons uw getuigenis.

het leven in Belgisch Congo

Basoko un mariage

Uw getuigenissen op deze site ?

Deze rubriek is er voor U

Vooral voor al wie ooit met nostalgie terugdenkt aan de tijd van Belgisch Kongo, deze site is voor jullie. Reeds duizenden lotgenoten hebben zich bij ons gevoegd om beelden, herinneringe, indrukken over die onvergetelijke periode uit te wisselen.
Aarzel niet, kom ook ons forum ontdekken, onze nieuwsbrief, alsook veel andere interactieve rubrieken die jullie zullen herinneren aan die zalige tijd in  dat stukje Paradijs. En misschien ontmoet je wel vroegere kennissen.

Wenst U uw verhaal te delen met onze site ?
Aarzel niet en mail ons vergeet niet uw naam en mail adres te vermelden zodat wij U kunnen contacteren via mail .

Staat uw verhaal hier op de site vergeet aub niet indien U van adres verandert deze aan ons te melden, het gebeurt dikwijls dat we een mail die voor U is bestemd niet kunnen doorgeven omdat U van adres veranderde
Uw mail adres wordt nooit aan de personen doorgegeven , wij forwarden gewoon deze mail naar U en U beslist om de mail te beantwoorden.

U vind mijn verhaal op de site via deze link het situeert zich in 1960 en te Basankusu dichtbij Boende waar ik een uittreksel kreeg via een vriend over de gebeurtenissen in Boende waar ik ook over spreek..

Jessy Maesen auteur van verschillende boeken noteeerde als kind haar ervaringen in Belgisch Congo ze was denk ik 9 jaar toen ze terugkwamen een uitreksel van dit boek is hier te lezen (zie de vlucht)


auteur 25 jaar na dipenda

In de reeks "Het Donker Hart Van Afrika" - van Gust Verwerft 1985 *25 jaar na de dipenda.

Verschenen in het tijdschrift "DE POST" in 1985, ter gelegenheid van 25 jaar onafhankelijkheid.

Niets uit deze webpagina mag op enigerlei wijze worden gekopieerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de webcreator of de auteur.
Ik dank Dhr Verwerft voor zijn toelating om te publiceren op de site.

Indien uzelf een verhaal heeft geschreven over 1960 als reporter of journalist aarzel dan niet uw interview te laten publiceren op de website congo-1960.be


Dhr Van Langendocnk en Liesbet Meuwis

Verhandelingen uit de Oral History reeks ingezonden door studenten van dhr. Van Langendonck Mark

De Koninging Paolaprijs voor het onderwijs heeft als doel prijzenswaardige verwezenlijkingen uit de Belgische onderwijswereld te belonen. Zo ontving op het einde van het academiejaar 2003-2004 deze eer te beurt aan één van onze 'Oral History'-projecten. Een team van leerkrachten van de Campus Koninklijk Atheneum Aarschot, onder leiding van Marc Vanlangendonck en Liesbet Meuwis, ontving de prijs uit handen van de koningin voor het project "Oral History op school: Verkenningen van het dagelijkse leven in het hageland".

Het voorliggende concept van “Oral History op School” zo schrijft De Heer Marc Van Langendonck is niet in Vlaanderen, maar op een late zomeravond in het zuidoosten van het Griekse eiland Kreta ontstaan. Op het einde van de jaren ’80 werkte ik er als antropoloog voor de Griekse overheid met onder meer de opdracht het nabije verleden van de dorpsgemeenschappen in de Kretenzische bergen in kaart te brengen. Het werk vlotte moeizaam. Tot ik op het idee kwam om een school in het bergdorp Viannos in te schakelen; leerlingen interviewden hun opa’s en oma’s of vertrouwde senioren omtrent verleden en nog bestaande tradities. Het werd een schot in de roos en tot op heden grijpen wij bij Expeditions in ons antropologisch veldwerk dikwijls terug naar deze beproefde methode (narratology).

RAPPORT van Lt - Colonel BAGOT GREY 1940-1945

Ik leefde drie en een half jaar in oorlogstijd in Belgisch-Congo, als Brits officier. Ik zou op bondige wijze Congo willen beschrijven in oorlogstijd, gezien met de ogen van een vreemdeling. Mijn bericht richt zich tot alle Belgen van het Belgisch Moederland die contact hebben verloren met hun koloniaal Rijk en de vernederingen van de duitse bezetting hebben doorstaan. U hebt zeker wel veel horen spreken over de oorlogsinspanning van Belgisch Congo. Een betrekkelijk klein aantal Europeanen hebben een wonderbare bijdrage geleverd aan deze gemeenschappelijke strijd. De productie van grondstoffen die van essentieel belang waren voor de Geallieerden heeft een record bereikt.

U zijt zeker ook niet onwetend van het feit dat de Openbare Macht met roem werd overladen tijdens de deelname aan de bevrijding van Abyssinië. Zij behaalde belangrijke overwinningen op het Italiaanse leger. Daarenboven heeft Congo een ontzaggelijke expeditie macht getraind en uitgerust om met de legers van het Midden-Oosten te strijden. De snelle sensationele ontwikkeling van de militaire ondernemingen en de ondervonden moeilijkheden om de Europese kaders te recruteren, hebben dit continent belet om actief deel te nemen aan het offensief van het Europees continent. meer lezen via de link

Nog enkele verhalen

 

 

Info

Ook op het internet gelden de auteursrechten. Werken die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals tekeningen, foto's, muziek, film en software, mag u niet verspreiden via het internet zonder de uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
Een auteur van een programma kan de namaker van zijn werk strafrechtelijk laten vervolgen, maar dat kan alleen als het namaken kwaadwillig of bedrieglijk is gebeurd. Niet alleen de namaker is strafbaar, ook wie namaakprogramma's voor handelsdoeleinden verkoopt, in voorraad heeft voor verkoop of invoert in België, overtreedt het auteursrecht.
Delcol Martine