SiteLock
Livre du mois Le Petit futé Kinshasa 14,95 € Communiqué de presseGuide Kinshasa 2017 (petit futé)Neocity
Boek van de maand Zoon in Congo 15% korting + gratis verzending Zoon in Congo Lanoo Uitgeverij
   Webmasters Delcol Martine Eddy Van Zaelen De webmaster Delcol MartineEddy Van Zaelen
  Helpt U mee en stuur je ons uw boeken in ruil voor een publicatie op de site  Sponsor Site
Kasai Rencontre avec le roi des Lele Kasaï , rencontre avec le roi Prix exclusif Grâce a Congo-1960 Sans limite de temps 29.80 € frais de port inclus  -Editeur Husson
L'état indépendant du congo a la recherche de la vérité historiquecongo 1957-1966 TémoignageLes chemins du congoTussen vonk en omroep , draadloze communicatie in België en CongoLeodine of the belgian CongoLes éxilés d'IsangiGuide Congo (Le petit futé)Congo Ya Kalakala, avec mes remerciements a Mr Paul DaelmanCongo L'autre histoire, avec mes remerciements a Charles LéonardL'Héritage des Banoko , avec mes remerciements a Mr. Pierre Van BostL'année du Dragon avec mes remerciements a Mr Eddy Hoedt et Mr Peeters Baudoin

 

Doe je mee stuur ons uw getuigenis over het leven in belgisch Congo ?

 

Uw verhaal hier ? schrijf ons

 

Wenst U uw verhaal te delen met onze site ? Aarzel niet en mail ons vergeet niet uw naam en mail adres te vermelden zodat wij U kunnen contacteren via mail .

Staat uw verhaal hier op de site vergeet aub niet indien U van adres verandert deze aan ons te melden , het gebeurt dikwijls dat we een mail die voor U is bestemd niet kunnen doorgeven omdat U van ades veranderde

Uw mail adres wordt nooit aan de personen doorgegeven , wij forwarden gewoon deze mail naar U en U beslist om de mail te beantwoorden.

 

De verhalen hieronder zijn gebundeld op één pagina U kan via deze link het artikel bereiken onder de rubiek andere verhalen

Mijn verhaal over de evacuatie in 1960.

Het verhaal van de webcreator: in 1960 woonden we in Basankusu we zijn door het oog van een naald gekropen en veilig naar Belgïe kunnen keren. Zelfs de para's in Léopoldville waren verrast ons te zien op de luchthaven. Zij dachten dat er niemand meer in leven was van de bewoners van Basankusu. Er bestonden llijsten van wie eerst moest vermoord worden en hoe ze het moesten doen.

Via de CB konden we alles volgen van de onlusten in Boende. Daar was een militair kamp en deze mensen hebben de hel meegemaakt, officieren werden vermoord maar eerst moesten ze toekijken hoe vrouven en kinderen werden verkracht door een heel leger rebellen. Daarna werden de mannen gefolterd en vermoord meer weten we er niet van maar daar hebben ze echt geleden. Ons vliegtuig heeft de eerste vrouwelijke overleden opgepikt van Boende ze waren allen verkracht geweest en mishandeld kinderen incluis. Er is aan boord een mannelijke officier opgestapt zijn vrouw en kinderen waren doodgemarteld hijzelf was vreselijk toegetakeld we mochten van mijn moeder niet kijken. De man was hysterisch geworden en wilde terugkomen om 1000'den te vermoorden, en begrijpen doen we dat wel zo'n uitspraken als je deze hel hebt meegemaakt.

 


 

auteur 25 jaar na dipenda

In de reeks "Het Donker Hart Van Afrika" - van Gust Verwerft 1985 *25 jaar na de dipenda.

Verschenen in het tijdschrift "DE POST" in 1985, ter gelegenheid van 25 jaar onafhankelijkheid.

Niets uit deze webpagina mag op enigerlei wijze worden gekopieerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de webcreator of de auteur. Ik dank Dhr Verwerft voor zijn toelating om te publiceren op de site.

Indien uzelf een verhaal heeft geschreven over 1960 als reporter of journalist aarzel dan niet uw intervieuw te laten publiceren op de website congo-1960.be

 


Dhr Van Langendocnk en Liesbet Meuwis

Verhandelingen uit de Oral History reeks ingezonden door studenten van dhr. Van Langendonck Mark

De Koninging Paolaprijs voor het onderwijs heeft als doel prijzenswaardige verwezenlijkingen uit de Belgische onderwijswereld te belonen. Zo ontving op het einde van het academiejaar 2003-2004 deze eer te beurt aan één van onze 'Oral History'-projecten. Een team van leerkrachten van de Campus Koninklijk Atheneum Aarschot, onder leiding van Marc Vanlangendonck en Liesbet Meuwis, ontving de prijs uit handen van de koningin voor het project "Oral History op school: Verkenningen van het dagelijkse leven in het hageland".

Het voorliggende concept van “Oral History op School” zo schrijft De Heer Marc Van Langendonck is niet in Vlaanderen, maar op een late zomeravond in het zuidoosten van het Griekse eiland Kreta ontstaan. Op het einde van de jaren ’80 werkte ik er als antropoloog voor de Griekse overheid met onder meer de opdracht het nabije verleden van de dorpsgemeenschappen in de Kretenzische bergen in kaart te brengen. Het werk vlotte moeizaam. Tot ik op het idee kwam om een school in het bergdorp Viannos in te schakelen; leerlingen interviewden hun opa’s en oma’s of vertrouwde senioren omtrent verleden en nog bestaande tradities. Het werd een schot in de roos en tot op heden grijpen wij bij Expeditions in ons antropologisch veldwerk dikwijls terug naar deze beproefde methode (narratology).


 
Tussen 2007 en 2012 werden er wedstrijden georganiseerd hier zijn enkele getuigenissen en foto's van deze wedstrijd

 

 
RAPPORT van Lt - Colonel BAGOT GREY 1940-1945

Ik leefde drie en een half jaar in oorlogstijd in Belgisch-Congo, als Brits officier. Ik zou op bondige wijze Congo willen beschrijven in oorlogstijd, gezien met de ogen van een vreemdeling. Mijn bericht richt zich tot alle Belgen van het Belgisch Moederland die contact hebben verloren met hun koloniaal Rijk en de vernederingen van de duitse bezetting hebben doorstaan. U hebt zeker wel veel horen spreken over de oorlogsinspanning van Belgisch Congo. Een betrekkelijk klein aantal Europeanen hebben een wonderbare bijdrage geleverd aan deze gemeenschappelijke strijd. De productie van grondstoffen die van essentieel belang waren voor de Geallieerden heeft een record bereikt.

U zijt zeker ook niet onwetend van het feit dat de Openbare Macht met roem werd overladen tijdens de deelname aan de bevrijding van Abyssinië. Zij behaalde belangrijke overwinningen op het Italiaanse leger. Daarenboven heeft Congo een ontzaggelijke expeditie macht getraind en uitgerust om met de legers van het Midden-Oosten te strijden. De snelle sensationele ontwikkeling van de militaire ondernemingen en de ondervonden moeilijkheden om de Europese kaders te recruteren, hebben dit continent belet om actief deel te nemen aan het offensief van het Europees continent.