SiteLock
Livre du mois Le Petit futé Kinshasa 14,95 € Communiqué de presseGuide Kinshasa 2017 (petit futé)Neocity
Boek van de maand Zoon in Congo 15% korting + gratis verzending Zoon in Congo Lanoo Uitgeverij
   Webmasters Delcol Martine Eddy Van Zaelen De webmaster Delcol MartineEddy Van Zaelen
  Helpt U mee en stuur je ons uw boeken in ruil voor een publicatie op de site  Sponsor Site
Kasai Rencontre avec le roi des Lele Kasaï , rencontre avec le roi Prix exclusif Grâce a Congo-1960 Sans limite de temps 29.80 € frais de port inclus  -Editeur Husson
L'état indépendant du congo a la recherche de la vérité historiquecongo 1957-1966 TémoignageLes chemins du congoTussen vonk en omroep , draadloze communicatie in België en CongoLeodine of the belgian CongoLes éxilés d'IsangiGuide Congo (Le petit futé)Congo Ya Kalakala, avec mes remerciements a Mr Paul DaelmanCongo L'autre histoire, avec mes remerciements a Charles LéonardL'Héritage des Banoko , avec mes remerciements a Mr. Pierre Van BostL'année du Dragon avec mes remerciements a Mr Eddy Hoedt et Mr Peeters Baudoin

 

Ananas en gambas geroosterd met honing.

Voor 4 personen Tijd : Ongeveer 20 minuten Ingredienten: Een ananas, boter, honing, een stokje vanille, sesamolie, 2 à 3 dikke garnalen of gambas per persoon, sesamgraantjes, zout. Bereiding : Ananas voorzichtig pellen. Snijden in dikke sneden en nadien in teerlingen. Boter in een pan laten smelten, honing en het stokje vanille. Ananasteerlingen toevoegen. Roeren en laten smelten en toekijken dat het ananasvel niet loskomt. Het vanillestokje verwijderen, spoelen en in de oven laten drogen. Het sap reduceren indien nodig. De schil van de gambas verwijderen (behalve de staart) Snel laten bakken in een pan met een beetje sesamolie en een klein beetje zout. In het sap drenken dat diende voor uw ananas teneinde de gambas met honing te bedekken. In de sesamgranen rollen en het vanillestokje gebruiken als een brochette. Opdienen en dresseren.


Witte aardbeien met ananassmaak op het menu 2012 ?

Tropische vruchten hebben een echt succes. De "pineberrie" kunnen wel op de lijst voorkomen van «gulzigaarden» die op de trends surfen. Witte aardbeien hebben met de «pinberries» enkel hun kleur en voorkomen gemeen. Hun smaak, daarentegen is verschillend. Inderdaad, deze aardbei, door vele Britten vooruitgechoven, smaak naar ... ananas! Het zou wel de exotische smaak van 2012 kunnen worden. Deze aardbei, rijp vanaf mei kan ook vitelotte (paarse aardappel) begeleiden in de keuken en groentehojes alsook meer zelzame en exotische vruchten. Experten, ondervraagd door de Daily Mail denken allen dat ongewone groeten en fruit een bijzondere plaats zullen hebben in de keuken, dit jaar. Momenteel zijn deze aardbeien een echt luxeproduct want Chemouni & Chemouni Import Export (de firma dat deze aan rungis verkoopt) verkoopt ze aan een prijs tussen 75 en85 euros per kilo. Particulieren vinden ze aan ongeveer 100 euros per kilo.

plus de recette sous la rubrique culture


Ananas in de oven

250 gr verse ananas of naar smaak iets meer (mag ook in blik maar vers is gezonder)

dessertlepel bruine suiker - boter - theelepel kaneel - eetlepel rum of een andere koffielikeur

Oven voorverwarmen op 200 °C. Ananas in een plat ovenschaaltje leggen, stukjes niet te erg op elkaar. Besprenkelen met de bruine suiker. Beetje boter in kleine stukjes erover verdelen, kaneel er overheen. Rum er overheen gieten. In de oven, 25 minuten laten staan.

Dit is heerlijk als 'los' toetje (maar dan is het wat weinig). Het is niet te overtreffen als je het eet met ijs.

Meer recepten in de rubriek kultuur


Ananas en kokosnoot Clafoutis

Voor 4 a 6 personen : 40cl kokosnootmelk - 150 g suiker - 4 eieren - 90 g bloem - 80g eraspte kokosnoot - 500 g ananas (vers of diepgevroren) - 6 cc uiker voor het carameliseren

Schil de ananas en snij het vruchtvlees in stukken. Verdeel ze over de bodem van een taartvorm. Verwarm de oven voor op 200°C. Vermeng in een grote kom de bloem, 50 gram suiker en de eieren en roer goed los tot het beslag mooi glad is. Doe de geraspte kokos en de kokosmelk erbij en klop tot u een homogene bereiding krijgt. Giet over de ananas en zet 40 minuten in de oven. Haal de taartvorm uit de oven, strooi de rest van de suiker erover en karameliseer met een brander (of onder de grill als u geen brander hebt). Dien lauw of koud.


Wist U het ?

http://www.lepetitjournal.com/images/stories/2011/04/sao-paulo/bananas.jpgOMGEVING – Een nieuw plastiek op basis van banaan en ananas.

De brasiliaanse wetenschappers wensen dat de zogenaamde «groene wagens» minder schadelijk zouden zijn dan de huidige, en ook groen tot op het kleinste onderdeel. Alcides Leão en zijn collega's van USP (universiteit van Sao Paulo) hebben een techniek ontwikkeld dat ananas vezels, banaan en andere planten gebruikt om een nieuwe generatie plastiek voor voertuigen te maken.

Een nieuwe materie? (Ph. Vrij van rechten) Goede materies voor de planeet.

Volgens Leão, schijnen de ananas en banaan vezels zeer broos maar wanneer men deze test onder de nanocellulosevezels vorm zijn deze zeer sterk - bijna even sterk als Kevlar, dat in kogelwerende vesten gebruikt wordt. Met een voordeel, want in tegenstelling tot Kevlar en andere traditionele plastieken welke uit petroleum en gas gederiveerde grondstoffen gebruiken, zijn de nanocellulosevezels volledig hernieuwbaar. De eigenschappen van deze plastieken zijn ongelooflijk, zij zijn licht maar zeer weerbaar - 30 maal lichter en 3 à 4 maal sterker. "Wij denken dat een grote verscheidenheid van auto onderdelen vervaardigd kunnen worden, zoals dashboards, bumpers en zijdelingse beschermingen met fruitnanofibers kunnen gemaakt worden, dit in een nabije toekomst, binnen één à twee jaar. Boven een grotere veiligheid zullen nanofibers minder gewicht betekenen en dus ook minder brandstof gebruik. Ander voordeel, nanofibers zijn minder gevoelig aan warmte en worden niet beschadigd door contact met brandstoffen.

Nanocellulose

La cellulose est le matériau de base du bois et d’autres parties des plantes. Ses fibres sont utilisées pour la fabrication du papier depuis des siècles. Mais récemment, les scientifiques ont découvert que le traitement intensif de la cellulose libère des fibres minuscules, la nanocellulose – fibres dont la longueur se mesure en nanomètres, ou millionièmes de mètre. Ces nanofibres sont si petites qu’il serait nécessaire d’en réunir 50.000 pour atteindre le diamètre d’un cheveu humain.

Nanovezels

Leão beweert dat de ananas bladen en takken een bron zijn van nanocellulose, beloftevoller dan het gewoon hout. Andere vezels zijn ter studie, zoals curaua (Ananas Erectifolius) uit de familie van ananas, banaan, coco schors en sisal. Om nanovezels aan te maken plaatsen de wetenschappers baden en takjes ananas of andere planten in een apparaat dat zowat op een snelkoker lijkt. Er ontstaat een brij en na enkele kookcyclussen ontstaat er een fijn materiaal dat op talc lijkt. Het proces is kostelijk maaréén kilo nanocellulose volstaat om 100 kilo zeer sterke en lichte plastiek te produceren. "Wij concentreren ons momenteel op het verwisselen van plastieken in autovoertuigen. Maar in de toekomst zouden wij ook stukken kunnen maken welke nu in staal of aluminium gemaakt worden door nanocellulose materiaal te gebruiken", legt professor Leao uit. Stéphane DARMANI voor © Green et Vert