Het Virunga Park

2016 : Award in Los Angeles voor prins Emmanuel de Merode en Anthony Caere.

"Albert Schweitzer award to those who have shown extraordinary compassion and dedication"

PRINS EMMANUEL DE MERODE EN ANTHONY CAERE KRIJGEN PRESTIGIEUZE PRIJS

De Belgische piloot Anthony Caere, die deelnam aan het adembenemende VRT-programma 'Flying doctors', krijgt samen met de Belgische prins Emmanuel de Merode de vooraanstaande Albert Schweitzer Award.

Beide heren mogen de prijs in ontvangst nemen voor hun voortreffelijk werk in het Virungapark, in Oost-Congo, waar ze de met uitsterven bedreigde berggorilla's beschermen.

De Albert Schweitzer Award wordt officieel uitgereikt op 22 oktober in het Beverly Hilton hotel te Californië.

Voor wie graag de Flying Doctors willen steunen in Congo kan U zich inschrijven voor deze eerstkomende bijeenkomst in België te Zottegem, Anthony zal er een woordje uitleg geven op 22-12-2016.
Kaarten te verkrijgen aan 20 €
Zie informatie hieronder.
Men zegge het voort.

Emmanuel de Merode is de jongste zoon van prins Charles Guillaume de Merode (°1940) en prinses Hedwige de Ligne de la Tremoïlle (°1943).

Charles heeft een internationale carrière achter de rug in dienst van de Verenigde Naties, onder meer in Tunesië en in Naïrobi. Hij is het familiehoofd van de Merodes en draagt de titels Markies van Westerloo en Prins van Grimbergen. Hij woont in Frankrijk.

Hoewel prins Emmanuel zijn titel niet gebruikt voor zijn werk, behoort hij tot de hoogste adel van België. In Londen studeerde hij aan het University College, waar hij zijn doctoraat in de biologische antropologie behaalde. In 2008 werd hij door de Congolese regering benoemd tot provinciaal directeur bij het Congolees Instituut voor Natuurbescherming en directeur van het Virungapark, dat in 1979 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst.

De prins moet dit 8000 km² grote park beschermen tegen rebellen en de fauna en flora verzorgen. Toen verscheidene van de ongeveer tachtig zeldzame berggorilla's werden vermoord, kwam dit in verschillende media uitgebreid in de aandacht.

De Congolese directeur zelf van het park werd hiervoor in beschuldiging gesteld en afgezet. Er werd toen op de Merode beroep gedaan.

Prins de Merode begon in 2009 een gewapend offensief tegen extremistische Hutu-rebellen en gaf zijn 750 zwaarbewapende parkwachters het bevel de rebellen te arresteren of het park uit te jagen.

Tussen 1996 en 2013 verloren meer dan 150 parkwachters het leven. Er was vooral jacht op houtskool waarin illegaal handel wordt gedreven.

Een deel van het park viel in de handen van de M23-rebellen. Het Virungapark kreeg in 1994 de status van bedreigd Werelderfgoed, een status die in juni 2013 nog bevestigd werd door het Werelderfgoedcomité, hetgeen uiteindelijk kan leiden tot het schrappen van Virunga van de Werelderfgoedlijst.

De bedreiging kwam niet enkel van de rebellen, maar ook van de Congolese regering, die oliewinning binnen het natuurpark vergunde.

Begin 2014 diende de Merode een compromitterend dossier in bij de procureur van Goma, na maanden onderzoek rond SOCO International, een Brits bedrijf dat van de Congolese overheid de rechten verkreeg om in het Virungapark de mogelijkheid van oliewinning te onderzoeken. In 2015 kreeg hij een eredoctoraat in de rechten van de Universiteit Hasselt.[1]

(bron wikipedia)
 

Meer info via de officiële website steun dit project https://virunga.org/fr/

 

Los Angeles , Last Chance for Animals - 22-10-2016

 

Foto : De Cesna die overvliegt in december naar het Virunga park vanuit LA

 

Ergens in september heeft een vriend van Brigitte Bequet informatie gepost die haar aandacht heeft weerhouden , Prins Emmanuel de Merode en Anthony Caere zouden een award krijgen te Los Angeles. voor hun werk in het Virunga park (Het tweede seizoen van de serie Flying Doctors in Congo werd in 2016 uitgezonden op één.be.)

Interessant, dacht Brigitte Bequet, laten we even meer lezen over dit onderwerp. En toen viel ik van mijn stoel : de awards zouden in Los Angeles worden overhandigd en daar woon ik juist !

Wat ? ik zou ze dan in levende lijve kunnen ontmoeten ?

Onmiddellijk postte ik de volledige informatie op de muur van de Belgische Club hier in Southern Californië en kon zo 5 andere Belgen optrommelen.

Ik had al meermaals gelezen over Emmanuel de Merode o.a. toen hij in 2014 werd bekogeld maar er gelukkig levend uitkwam. En toen was er ook de film VIRUNGA, die een Oscar nomination verdiende maar helaas niet won.

Ondertussen zag ik ook voor de eerste keer een uittreksel van Flying Doctors die door heel Vlaanderen wordt gevolgd maar hier in de US onbekend is. Dus, die piloot was Anthony Caere die wij hier ook zouden ontmoeten ?

Het werd maar spannender. Ik had enkele keren met Cindy, de echtgenote van de organisator Chris deRose, gemaild en gebeld om te zeggen dat wij persoonlijk onze 2 Belgische helden wensten te feliciteren. Chris deRose is een acteur en auteur die in 1988 de stichting Last Chance for Animals heeft gecreëerd met als doel dieren exploitatie uit te schakelen door middel van onderzoeken, wetgeving, educatie en de media.

Zij reiken jaarlijks volgende awards uit : “Vegan of the Year”, "Sam Simon award", Philantropist of the Year" en het "Albert Schweitzer award to those who have shown extraordinary compassion and dedication" (niet te verwarren met de Albert Schweitzer Prize for Humanitarism). Met deze laatste award werden onze 2 Belgen dus bekroond.

Eindelijk was het dan zover, zaterdag avond 22 oktober.

Foto rechts hieronder : Hildegarde Vermeire en prins de Merode samen met Anthony Caere

Zes enthousiaste Belgische vrouwen , waaronder de Consul van België in Los Angeles Veronique Siklosi, Hildegarde Vermeire die heel haar jeugd in Congo heeft gewoond, Linda Op de Beeck, Catia Stroobants, Katherine Vankerckhoven kwamen samen om te carpoolen naar de Beverly Hilton hotel waar de benefiet gala plaats vond ten voordele van het Virunga Park.

Bij het binnenkomen waren er aan de ene kant tafels waar je je aanwezigheid bevestigt en aan de andere journalisten en fotografen die mooie mensen aan het interviewen waren.

Tja, wij zijn wel degelijk in Beverly Hills !

Zodra wij aankwamen bevestigden wij nog eens aan de PR manager dat Mrs the Consul of Belgium and 5 more Belgian friends onze "fellow Belgians" wensten te feliciteren.

Vervolgens kwamen wij in een grote zaal waar men een drink kon bestellen. Witte wijn, aub. Thanks.

En toen mochtten wij onze 2 helden ontmoeten, Emmanuel de Merode en Anthony Caere. Allebei heel bescheiden, vriendelijk, glimlachend en, naar mijn inzien, een beetje verrast om 6 Belgische vrouwen tegen te komen ginder in het verre Beverly Hills.

Wij hebben dus de gelegenheid gehad om gerust met beiden te spreken over het park, hun werk, Congo.

Wat een eer en wat een plezier. Maar ja, toen moesten zij nog vele andere mensen ontmoeten want laten we niet vergeten dat dit een benefiet gala was en dat vele mensen met hen kennis wensten te maken.

foto : Vega diner

Het eten was vegan, wat betekent eieren noch boter, melk of slagroom maar desondanks heel lekker. Men kan smakelijk eten zonder vlees of zuivelproducten, deze avond was daar het bewijs van.

 

Foto links : Prins De Merode en Piloot Anthony Caere van de serie Flying Doctors in Congo

 

Onze Belgen kwamen als laatst.

Een video toonde hun werk, mooie zichten van het park en het Cessna 206 vliegtuig gesponsord door LCA en de Michael & Cindy Landon Foundation, dat nu in december vanuit de US naar het park zal worden verzonden als efficiënte steun aan het AirWing programma.

Dan kregen zij elk hun award. Emmanuel de Merode was de eerste die een speech gaf. Ik herinner mij niet meer wat hij zei - behalve natuurlijk het heel hartelijk bedanken – buiten het vermelden van de 6 miljoen doden die door de media compleet vergeten zijn.

Toen kwam Anthony aan de beurt die ook enkele woorden van oprechte dank richtte aan de aanwezigen. En fier dat wij alle 6 waren ! Ik heb pas de volgende dag beseft – bij het herlezen van het programma - dat het de bekende Rick Springfield zelf was die zijn wereldsucces Jessie's Girl had gezongen tussen het voorgerecht en de lasagne; maar ja, hij is niet lang gebleven dus heb ik een excuus.

Live muziek nodigde ons om te dansen. Het was zo leuk dat wij de 6 laatste personen waren op het dansvloer. Amerikanen gaan gewoonlijk vroeg weg na zo'n avond maar de Belgen …. die kunnen zich degelijk amuseren.

De volgende dag, zondag dus, waren wij alle 6 nog op een wolkje aan het zweven. Wij waren echt blij en vereerd dat wij aanwezig mochten zijn op zo'n belangrijke avond waar 5 uitzonderlijke mensen – waaronder 2 Belgen - ter ere kwamen en aan wiens nobele zaak wij, op ons klein niveautje, een heel klein steentje hebben kunnen bijdragen. Nu, het volgende stadium is misschien zelf naar Virunga park reizen?

i.o.v. Brigitte Bequet.

Los Angeles, 30-10-2016

Foto rechts van Hildegarde Vermeire : Brigitte Bequet en haar vriendinnen,

Meer info hierover is ook te vinden via LCA

 

Foto bovenaan : Het voltallig team van belgische vrouwen in LA


Foto : Brigitte Bequet en Veronique SIklosi

Foto : Brigitte Bequet, Linda Op de Beeck (weten jullie nog van het programma Hollywood waar Astrid haar bekendheid haalde)
en Catia Stroobants uiterst rechts.

 

Ter informatie : Brigitte is opgegroeid als baby tot ze twee jaar werd in Belgisch Congo om in januari 1960 naar Belgie te verhuizen.

 

Zij ging in 2011 en 2014 terug naar Kisangani , haar reisverhaal en album kan je hier inkijken.

 

Zij postte in de groep enkele Fotos van de benefiet avond U kan ze bekijken in de facebook groep Passé et Evolution du Congo.

 

In het boek van Dominique is er een historie te lezen van Brigitte's moeder.

Consul Veronique SIklosi en prins de Merode

Zonder Brigitte die fotographe van dienst is

Linda Op de Beeck met prins de Merode

 

SiteLock
share this - partager le site - deel dit document

About Us | Contact | Privacy | Copyright | Agenda  
Ook op het internet gelden de auteursrechten. Werken die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals tekeningen, foto's, muziek, film en software, mag u niet verspreiden via het internet zonder de uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Delcol Martine