Paul Van Hee

Hoe oud moest je zijn om een helm te “moeten” dragen ?

Logo Congo-1960

Hoe oud moest je zijn om een helm te “moeten” dragen ?

 

fotos contest.jpg

 

Als peuter aangekomen in Boma op 17 mei 1946 met de “oude ss. Elisabethville” en toen 15 maanden jong bleek, dat je, vanaf je kon lopen verplicht werd een tropenhelm te dragen. Stel je voor, juist kunnen lopen en dan … helm waar ga je met dat ventje naartoe (1).

Nadien, 1 jaartje ouder hadden wij onze eerste auto; een tweedehands Citroën pick-up; en weerom moeten poseren, nu al wat meer ingeburgerd en dus blootsvoets (2).

Nadien verhuisden wij naar Matadi (5) waar Pa ontvanger der Douanen werd. En, een nieuwe auto; een Chevrolet pick-up (4).

Vanuit Matadi hebben wij in 1950 een toeristische reis gemaakt door Angola, en bezochten er o.a. de ‘Calandula’ watervallen (3) (toen gekend onder de naam Duca da Braganza).  

Mijn moeder was toen in blijde verwachting, heb ik later ervaren, van mijn zus Agnes.

Na Matadi werd onze Pa verplaatst naar Cocquilhatstad waar wij slecht 1 ½ jaar verbleven. Van daaruit ging het dan naar Bujumbura; eerst per schip tot in Stanleystad en dan per auto verder met, jawel, nog altijd dezelfde Chevrolet. In het Ituriwoud kwamen wij op een plaats waar er pygmeeën woonden. Vermits ik als 8 ½ jarige bijna even groot was als de volwassenen pygmeeën moest ik uiteraard weer op de foto. De helm was ook veranderd van model; ik vermoedt ook omdat mijn hoofd … Vanaf die periode waren wij met 3 kinderen in huis, ik groter, en werd gefotografeerd worden niet meer zo leuk. Alle foto’s werden genomen door Albert Van hee (1920-1976).

Paul Van hee,©