Boek : Omgewoelde aarde.

Omgewoelde aarde is Ivan's debuut als dichter.

Auteur: Ivan Godfroid

 

Specificaties

  • ISBN 9789073214156
  • pagina 47 blz
  • Poëzie - 1995

Biographie :
Ivan Godfroid (Nyarugenge (Kigali), 1957) promoveerde aan de universiteit van Gent in 1981 als landbouwkundig ingenieur, richting landbouweconomie en -sociologie van tropische en subtropische streken. Daarna werkte hij twee jaar in Thailand, vier jaar in Rwanda en twee jaar in de Filippijnen.

Thans begeleidt hij de projecten die NGO Coopibo (Heverlee) ondersteunt in vijf Afrikaanse landen: Rwanda, Zaïre, Oeganda, Tanzania en Zimbabwe. Ivan Godfroid publiceerde tot nu toe een enkel gedicht in het tijdschrift Rondom Rwanda en in de reeks ANV-poëzie. Omgewoelde aarde is zijn debuut als dichter.

Omgewoelde aarde is een diepmenselijke bundel over onmenselijke gebeurtenissen. In een plastische, sobere taal beeldt Ivan Godfroid de gruwelen uit die mensen elkaar aandoen met hakmes en machete. Geweld leidt tot geweld.

Wreedheid leidt tot wraak. Maar ondanks deze spiraal van terreur is "Omgewoelde aarde" een serene getuigenis, waarschijnlijk omdat de onwezenlijk mooie natuur van Rwanda niet alleen de getuige is van deze gewelddaden, maar terzelfdertijd de belofte van vrede en rust in zich draagt.

Leest U ook even in MO naar het interview van Kris Berwouts in verband met dit boek

Omgewoelde aarde is een bundel van hoop voor een land waar hoop lijkt weggetrokken.

Een bundel van respect en… onmacht.

Te bestellen via Uitgeverij P +/- 9 euro

Recensies

'In plaats van te kiezen voor een programmatische, politieke lyriek heeft Godfroid – naar mijn mening terecht – geopteerd voor een indirect aanwezig stellen van de problemen, door te demonstreren hoe ze het dagelijkse functioneren grondig hebben ondergraven. Die doorkruising van 'normaal' en hoogst verontrustend gedrag draagt de bundel.' (LeesIdee)

'Godfroids Rwanda-gedichten graven tot bij elke nutteloze dode die in zijn massagraf nooit werd geëerd. (…) Ze griffen zich dieper en waarachtiger in ons collectief geheugen dan tv-beelden of reportages kunnen doen.' (Het Belang van Limburg)

Ivan is ook actief bij MO zijn artikels zijn te lezen via deze website : http://www.mo.be/auteur/ivan-godfroid en hij heeft onder zijn eigen naam een boek gepubliceerd genaamd : Rook Vuur Kringel Taal en Omgewoelde aarde te bestellen via de auteur en de opbrengst gaat naar een goed doel.