Boek : Kongo gedichten

Rook vuur kringel taal.

Auteur : Ivan «Paluku» Godfroid Ivan Godfroid Kongo Gedichten

Uitgeverij De Draak stelt voor: nieuwe dichtbundel van Ivan Godfroid over Congo

Jan Heyvaert, Uitgeverij De Draak, jan.heyvaert(at)dedraak.org, 054 58 65 50

ROOKVUURKRINGELTAAL "navelt uit van de globe long van de wereld slagader aan de evenaar schatkamer van hoop"*

Op de 51ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, stelt Uitgeverij De Draak de nieuwe dichtbundel van Ivan 'Paluku' Godfroid, Rookvuurkringeltaal voor.

De dichtbundel is opgedeeld in drie hoofdstukken: de lezer krijgt telkens eerst feitelijke informatie over Congo, waarna hij het land van dichtbij leert kennen dankzij de treffende gedichten.

"Mijn bundel biedt een veelkleurige glimp van Congo," zegt Ivan Godfroid, "van binnenuit bekeken, besnuffeld, betast en beluisterd."

Het boek is te koop voor 14,90 bij de betere boekhandel en via http://www.dedraak.org./

Ivan Godfroid (Kigali (Rwanda), 1957) promoveerde aan de universiteit van Gent als landbouwkundig ingenieur, richting landbouweconomie en -sociologie van tropische en subtropische streken.

Hij werkt momenteel voor Vredeseilanden in Oost-Congo.

In 1995 debuteerde hij met de bundel Omgewoelde aarde, over de onmenselijke gebeurtenissen die zich het jaar voordien in zijn geboorteland hadden afgespeeld.

Zijn Congolese naam Paluku – de eerstgekomene – kreeg hij van de boeren van Mighobwe in Noord-Kivu, omdat hij daar in 1987 de eerste Europeaan was die halt hield in hun dorp sinds de onafhankelijkheid.

Verschillende gedichten uit de bundel Rookvuurkringeltaal zijn geïnspireerd door Fotos van De Standaard-fotograaf Jimmy Kets.

Hij maakte in Butembo ook de foto van de dichter voor de achterflap van de bundel.

De kracht en de pracht van de Afrikaanse vrouwen, hun moed en hun inzet, zijn voor Lisette Caubergs een onuitputtelijke inspiratiebron.

Haar werken sluiten inhoudelijk zeer nauw aan bij de dichtbundel Rookvuurkringeltaal van Ivan Godfroid en werden daarom uitgekozen om deze bundel te illustreren.

Een trailer van de voorstelling vind je op deze website: http://vimeo.com/28017541

het boek kan worden besteld via internet op de website van de uitgever: http://dedraak.org/boek/rookvuurkringeltaal.html

U kan ook Yvan volgen op de website van MO met nieuws over Congo http://www.mo.be/auteur/ivan-godfroid

Wilt u berichten omtrent de dichtbundel ?

Dan kunt u een mail sturen naar info(at)dedraak.org om een persmap en/of recensie-exemplaar van het boek te ontvangen. Gelieve dan wel uw postadres mee te delen.

Meer info: Ivan Godfroid, vecordcongoivan(at)gmail.com, 0471 920956

*Nadicht - Ivan Godfroid, Rookvuurkringeltaal

Congo

navelt uit van de globe

long van de wereld

slagader aan de evenaar

schatkamer van hoop

onttrek je aan de cycloop

die zich blindstaart op je rijkdom

keer je rug toe aan de myoop

die je ware kracht miskent

in de kringloop van geweld

worden levens niet geteld

wordt de toekomst uitgesteld

voor de roes van bakken geld

maar bloeit de erythrina

niet in alle pracht

nadat eerst alle bladeren

zijn gevallen?

Over de kunstenaars Lisette Caubergs - Vrouwen van Afrika

In de derde kleuterklas merkte de leerkracht reeds het tekentalent op van Lisette, en sindsdien heeft ze dat onafgebroken verder ontwikkeld. In de loop der jaren heeft ze zich de technieken eigen gemaakt van zeefdruk, aquarel, etsen, monotypeen lino. Als medewerkster van de Leuvense organisatie ATOL, gespecialiseerd in methodologische ondersteuning van ontwikkelingsinitiatieven, heeft Lisette haar hele professionele leven lang samengewerkt met Afrikaanse organisaties. Door haar bijzonder aandacht voor genderverhoudingen heeft Lisette werksessies begeleid van duizenden vrouwen. De kracht en de pracht van de Afrikaanse vrouwen, hun moed en hun inzet, zijn voor Lisette een onuitputtelijke inspiratiebron. Haar werken sluiten inhoudelijk zeer nauw aan bij de dichtbundel Rookvuurkringeltaal van Ivan Godfroid en werden daarom uitgekozen om deze bundel te illustreren.

Jimmy Kets - Beelden uit Congo

Jimmy Kets is fotograaf voor De Standaard. Hij publiceerde twee fotoboeken, 'Brightside' en 'Volkscafés – vrouwentongen & mannenpraat', en exposeerde onder meer in het Flanders Center in Osaka en het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond in Amsterdam. Hij won tweemaal de Sabam Award voor de beste humoristische persfoto en tweemaal de Nikon Promising Young Photographer Award. Hij reisde in 2010 meermaals naar Congo, onder meer op verzoek van de organisatie Vredeseilanden. Zo verbleef hij enkele dagen in Butembo, waar hij Ivan Godfroid ontmoette en het idee rijpte voor samenwerking. Verschillende gedichten uit de bundel Rookvuurkringeltaal zijn geïnspireerd door Fotos van Jimmy (o.a. rijst, kookbanaan, sedentarisering, Matutu). Jimmy Kets maakte in Butembo ook de foto van de dichter voor de achterflap van de bundel.

Ivan Godfroid Kongo Gedichten