Muzieknotatie Varieert Met Stijl

Muzieknotatie Varieert Met Stijl

Spread the love

Muziek wordt regelmatig beschermd in het geheugen en de uitvoering, alleen mondeling of auditief (“op het gehoor”). Op het moment dat de auteur van muziek niet wordt genoemd, wordt deze muziek regelmatig “conventioneel” gedelegeerd. Diverse melodische praktijken hebben verschillende mentaliteiten over hoe en waar wijzigingen aan het eerste bronmateriaal moeten worden aangebracht, van zeer ernstig tot die welke om geïmproviseerde creatie of wijziging van de muziek vragen. In Gambia, West-Afrika, wordt de historische achtergrond van de natie auditief weergegeven door middel van melodie.

Op het moment dat muziek wordt opgenomen, is het voor het grootste deel gedocumenteerd, zodat er aanwijzingen zijn met betrekking tot wat de toeschouwers zouden moeten horen en hoe de uitvoerder moet omgaan met het spelen van de muziek. Dit wordt melodische documentatie genoemd, en het onderzoek naar het doorlezen van documentatie omvat muziekhypothese, concordantie, het onderzoeken van uitvoeringspraktijken en soms een begrip van opgenomen uitvoeringstechnieken.

Samengestelde documentatie fluctueert met stijl en tijd van muziek. In westerse kunstmuziek zijn de meest bekende soorten gecomponeerde documentatie partituren, die alle muziekdelen van een groepsstuk bevatten, en delen, die de muziekdocumentatie zijn voor de individuele entertainers of artiesten. In bekende muziek, jazz en blues is de standaard melodische documentatie de leadsheet, die het lied, de harmonieën, de coupletten (bij de kans dat het allesbehalve een vocaal stuk is) en de constructie van de muziek opneemt. In elk geval worden partituren en partijen bovendien gebruikt in beroemde muziek en jazz, vooral in grote outfits zoals ‘enorme jazzgroepen’.

In beroemde muziek lezen gitaristen en elektrische bassisten regelmatig muziek die is opgenomen in bladmuziek, die het gebied van de op het instrument te spelen noten aangeeft met behulp van een kaart van de gitaar- of bastoets. Tabulatuur werd ook gebruikt in de baroktijd om muziek op te nemen voor de luit, een snaarinstrument dat zich zorgen maakt.

De uit te voeren muziek wordt voor het grootste deel als bladmuziek gemaakt. Muziek uitvoeren vanuit documentatie vereist begrip van zowel de melodische stijl als de presentatiepraktijk die verband houdt met een muziekstuk of type. Het detail dat ondubbelzinnig in de muziekdocumentatie is opgenomen, verschuivingen tussen klassen en verifieerbare periodes. In de muziekdocumentatie van vakmanschap van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw werd in de regel verwacht dat entertainers veel logische informatie over speelstijlen zouden hebben.

Zo werd in de zeventiende en achttiende eeuw op muziek opgenomen voor solo-entertainers regelmatig een eenvoudig, onversierd deuntje getoond. Desalniettemin was het normaal dat entertainers zich realiseerden hoe ze uitvoerig passende versieringen zoals trilling en bochten konden toevoegen.