Suppen in de United Kingdom

Suppen in de United Kingdom

Spread the love

Iedereen die wel eens heeft gepeddeld op de oceaan of in havens in het Verenigd Koninkrijk zal het getij hebben ervaren. Sommige dagen ga je naar het strand en kabbelt het water vlak bij de parkeerplaats, andere dagen moet je misschien 100 meter lopen om bij de waterkant te komen. Of soms, in een haven, is het water helemaal verdwenen!

Misschien heb je zelfs het effect van getijden gevoeld tijdens het paddleboarden, in de ene richting voelt het heel gemakkelijk en snel, maar terugkomen is veel harder werken.

Het begrijpen van het getij kan een beetje verwarrend zijn, omdat elke dag de tijd en hoogte van het getij verandert. Maar het is een must als je veilig wilt paddleboarden op de oceaan.

Ben je nog op zoek naar een paddle board ga hier dan eerst naar op zoek. Een MOAI supboard kan in dat geval een goede keuze zijn!

Heb jij het al eens gedaan?

Als je nieuw bent met paddleboarden, of alleen op binnenmeren bent geweest, dan is een goede vraag om te stellen ‘wanneer is het beste getij om te paddleboarden?

Het veiligste en beste getijde om te paddleboarden in Groot-Brittannië is tijdens eb en vloed, dat is ongeveer een uur aan beide kanten van hoog- of laagwater. Dit komt omdat het water dan vrij stil staat en het tij niet in een bepaalde richting beweegt.

Dit slap water ontstaat omdat het tij zo ver mogelijk is gekomen of gegaan en op het punt staat om te keren en de andere kant op te gaan.

Beginners

Voor beginners is paddleboarden het leukst als het water stil staat en de stroming zwak is. Tijdens rustig water kun je je concentreren op het leren van nieuwe vaardigheden en hoef je je geen zorgen te maken over woelig water (afhankelijk van de wind) of wegdrijven.

Ook voor kinderen is het fijner als het water stil staat en niet te wild is. Echter kun je wel het beste een kinder wetsuit kopen voor je kind om hem/haar te beschermen tegen eventueel koud water.

Gevorderde

Gevorderde paddleboarders die op zoek zijn naar golven, kunnen op zoek gaan naar iets andere getijde-toestanden. Op veel Britse stranden is de beste en grootste branding normaal gesproken bij opkomend tij (van laag naar hoog) en vaak 2 of 3 uur voor hoogtij.

Wanneer is het slechtste getij voor paddleboarden?

Op de meeste locaties zal de slechtste en minst veilige getijstaat voor beginners om te gaan paddleboarden mid-tij zijn.

Bij vloed of eb is het water slap en is de stroming zwak, terwijl tijdens vloed het water op zijn snelst en krachtigst beweegt.

De tijd tussen eb en vloed is iets meer dan 6 uur, en mid-tij zal tussen deze twee tijden vallen. Het is bijna altijd aan te raden de middelste 2 uur te vermijden, omdat de stroming dan het sterkst is. Gedurende deze tijd zult u zeer snel afdrijven en de sterke stroming kan zorgen voor woelig water waardoor het moeilijk wordt om in evenwicht te blijven.

De waterdiepte is ook van invloed op de sterkte van het getij. Over het algemeen geldt: hoe dieper het water, hoe sterker de stroming, dus als u niet zeker bent van het getij, is het altijd het veiligst om dicht bij de kust te blijven.

Uur en sterkte van het getij

Aangezien er ruwweg 6 uur tussen eb en vloed zit, geeft deze basisregel de kracht van de stroming aan bij elk uur interval.

Hoog of laag water

  •       1e uur – Zwakke stroming
  •       2e uur – matige stroming
  •       3e uur – Sterke stroming
  •       4e uur – Sterke stroming
  •       5e uur – Gemiddelde stroming
  •       6e uur – Zwakke stroming

Laag of hoog water

Dit is een zeer eenvoudige weergave van de regel van 12, die de hoeveelheid waterstroom gedurende elk uur tussen hoog- en laagwater aangeeft.

De enige keer dat je wilt peddelen tijdens mid-tij is als je een goed geplande route hebt die het grootste deel van de dag zal duren. Je kunt de sterkere stromingen in je voordeel gebruiken om sneller op de plaats van bestemming te komen.

Het gebruik van getijden op deze manier is alleen voor ervaren paddleboarders die het gebied zeer goed kennen.

Is het het beste om te peddelen bij eb of vloed?

Het hangt helemaal van de locatie af of je het beste kunt paddleboarden bij vloed of eb.

Dit maakt het extra belangrijk dat je weet waar je gaat peddelen en hoe het getij de omstandigheden beïnvloedt.

Hoog tij

Waar ik woon in de haven van Chichester, is hoog water het beste om te peddelen omdat er geen water is bij laag water, waardoor het onmogelijk is om te peddelen! Hoewel dit misschien duidelijk maakt wanneer je moet gaan paddleboarden, heb ik vrienden gehad die het strand verlieten net na hoogwater en 2 uur later terugkwamen om modderige oevers aan te treffen en nergens het water uit te kunnen. Het kan behoorlijk eng worden als je dit overkomt.

Als uw strand een steile kiezelbank heeft, dan kan het zijn dat er bij vloed een kustafslag is. Er is sprake van ‘shore dump’ als de golven direct op het strand slaan. Dit maakt het lastig en niet erg veilig om het water in en uit te gaan. Je hebt een goede timing nodig tussen de golven, anders kunnen jij en je board op het strand gedumpt worden – helemaal niet leuk!

Het is ook de moeite waard om te weten dat hoogtij rotsen en andere voorwerpen kan verbergen die zich net onder het wateroppervlak bevinden, dus houd daar rekening mee als het tij keert en naar buiten begint te komen.

Laag tij

Eb en vloed kunnen een verscheidenheid aan omstandigheden met zich meebrengen, afhankelijk van de locatie.

Als er geen deining is en weinig wind, kan eb